‘Oranje kaart’ voor financiële situatie gemeente Tubbergen

Foto: Redactie

Provincie Overijssel is ontevreden over de financiën van de gemeente Tubbergen. Weliswaar staan haast alle seinen op groen, het financiële deel krijgt de kleur oranje toebedeeld. Die kleur staat voor ‘matig’ of een ‘risico’.

Provincies hebben de wettelijke taak toe te zien op de uitvoering van bepaalde taken door o.a. gemeenten. Op basis van de kleuren van een stoplicht worden beoordelingen gegeven.

‘Niet sluitend’

Wethouder van financiën Tom Vleerbos schrikt niet van het nieuws. Hij wijt de op- en aanmerkingen van de provincie aan het gegeven ‘dat de begroting niet sluitend is’. “Maar dat is ‘ie vanaf 2017 wel weer.”

Reden voor zorg

In december 2013 heeft de provincie aangedrongen op meer informatie qua grondbeleid en financiering in toekomstige begrotingen. In de begroting over 2015 hebben zij echter geen verbetering geconstateerd. De provincie zal bij de beoordeling van de begroting over 2016 de informatiewaarde van de paragrafen grondbeleid en financiering zwaar laten wegen. Bovendien hebben ze geconstateerd dat een paragraaf over bedrijfsvoering ontbreekt.

Ook stelt de provincie dat de transities in het sociale domein risico’s met zich meebrengen. Tot slot ontbreekt het in de begroting aan een invulling van bezuinigingen die moeten worden gerealiseerd door de samenwerking met Dinkelland in de gemeenschappelijke regeling Noaberkracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen