Toegang tot Albergen krijgt dorpser karakter

Foto: Google Maps

Provincie Overijssel gaat onderhoud plegen aan de Ootmarsumseweg in Albergen. In de eerste instantie zouden de werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de asfaltlaag, maar na metingen en inspectie is in het najaar van 2014 besloten om een gedeeltelijke reconstructie uit te voeren. Gelijktijdig met deze wegwerkzaamheden wordt de gemeentelijke openbare verlichting vervangen, zo stelt het college van B&W de gemeenteraad voor.

Het profiel wordt aangepast op het weggedeelte tussen de Kemnaweg en de Kloosteresweg. De weg krijgt een meer dorpser karakter en zal minder uitstralen als een grote provinciale weg. De fietspaden worden uitgevoerd in een klinkerbestrating.

De provincie heeft een informatieavond gehouden over de werkzaamheden aan de Ootmarsumseweg. Dorpsraad Albergen heeft hier de wens uitgesproken om de verlichting op het nieuwe weggedeelte tussen de Kemnaweg en de Kloosteresweg sfeervoller te maken. De dorpsraad heeft een gebogen mast voorgesteld.

Onverwachte kosten

De openbare verlichting langs de provinciale weg is in beheer en onderhoud van de gemeente Tubbergen. Omdat de reconstructie van de Ootmarsumseweg niet eerder bekend was, zijn de kosten voor het vervangen van de verlichting niet eerder in beeld gebracht. De vervangingskosten bedragen voor alle armaturen op het weggedeelte van de bebouwde kom grens tot de bebouwde kom grens en alle lichtmasten tussen de Kemnaweg en de Van Koersveldweg circa €88.000.

De openbare verlichting is rond 1985 geplaatst met de vorige reconstructie. De armaturen zijn volgens de gemeente van slechte kwaliteit en ook voldoet de verlichting niet meer aan de huidige verlichtingseisen. Armaturen hebben een levensduur van circa 25 jaar. De masten hebben een levensduur van gemiddeld 40 jaar. Het vervangen van alle armaturen is zeer gewenst. Het vervangen van de lichtmasten tussen de Kloosteresweg en de Kemnaweg is volgens het college van burgemeester en wethouders gewenst, zodat het beeld beter past bij de dorpse uitstraling.

Verantwoordelijkheid gemeenten

In Overijssel is nog veel openbare verlichting langs provinciale wegen in beheer en onderhoud bij de gemeenten. De laatste jaren heeft de Provincie al wel een deel van de verlichting in beheer en onderhoud overgenomen, maar dat is nog lang niet overal het geval. De wens van de gemeente Tubbergen is om ook deze verlichting over te dragen. Voor Tubbergen gaat het om de verlichting in de kern Albergen en Reutum. Voorlopig is de gemeente Tubbergen dus nog verantwoordelijk voor dit beheer en onderhoud.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen