‘Blauwe parkeerzone opheffen en boetes omlaag’

Foto: Novum Media / Erald van der Aa

Hoezo krijgt iemand een parkeerboete wanneer diegene voor 5 minuten naar een winkel in Tubbergen gaat en daarbij vergeet de verplichte parkeerschijf voor de ruit te leggen? Kunnen de gemeentelijke opsporingsambtenaren daar niet wat coulanter mee omgaan? Dat vroeg Herman Booijink namens Gemeentebelangen/VVD gisteravond aan het college van burgemeester en wethouders.

“In Tubbergen zijn genoeg parkeerplaatsen voorhanden. Bij evenementen, een avondwake of uitvaart komt het voor dat door omstandigheden de parkeerschijf word vergeten te plaatsen. Bij een uitvaart, welke soms wel 3 uur kan duren, is het niet mogelijk om de auto tussentijds te verplaatsen of de tijd op de schijf aan te passen”, legde Booijink tijdens de commissievergadering uit. “Tubbergen is een plattelandsgemeente en heeft geen parkeerinkomsten meer. Zou er door de BOA’s niet meer gekeken moeten worden naar het sociaal aspect dan naar de financiële boete?”

Burgemeester Stegers wilde van het voorstel weinig weten en legde uit dat het geen idee van de gemeente is om te controleren in de ‘blauwe zone’, maar van de centrumondernemers zelf. “Zij hebben ons nou juist gevraagd om een parkeerzone. En zouden er geen controles meer plaatsvinden, is het hek van de dam en zul je zien dat er niet meer in de directe nabijheid van winkels geparkeerd kan worden. Ook nu al zie je dat mensen die geen ontheffing hebben eens per uur of zoiets hun voertuig verplaatsen binnen het centrum.”

Onterecht bekeurd

In het verleden zijn ten onrechte parkeerboetes uitgedeeld aan bezoekers van een uitvaart en dergelijke, zo gaf Stegers toe. “Maar deze zijn bij mijn weten allemaal nietig verklaard. Men heeft die dus niet hoeven te betalen.” De auto neerzetten op een invaliden-parkeerplaats terwijl dat niet toegestaan is, kost zo’n €300. Een ‘normale’ parkeerboete €95.

‘Opsporingsambtenaren van onze loonlijst af’

Sinds 1 januari ontvangen gemeenten geen deel meer van de parkeerboetes. Dat scheelt een bedrag van ongeveer €30.000 per jaar in de gemeente Tubbergen. Als het aan GB/VVD gaat daar snel verandering in komen. Booijink: “In het verleden ontvingen de gemeentes een percentage van 30% van de boetes. De BOA’s staan geheel op de loonlijst van Tubbergen en Dinkelland, Noaberkracht dus. De fractie van GB/VVD vind dan ook dat wanneer alle baten naar het rijk gaan, de BOA’s dan maar op de loonlijst van de overheid moeten komen.”

Volgens burgemeester Stegers is het iets dat de volle aandacht van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) heeft. “Er staat nu een nieuwe minister aan het roer, dus wellicht dat ‘ie er wel oor voor heeft”, hintte Stegers daarop blijmoedig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen