DC: Zorgen over extra verkeer langs basisschool De Wiekslag door verrassende verkeersomleiding

Grotestraat in Tubbergen
Grotestraat in Tubbergen
Foto: Redactie

Door een verkeerswijziging, die de gemeente begin mei in de Grotestraat in Tubbergen heeft doorgevoerd, is het voor verkeer vanuit de Grotestraat niet meer mogelijk om ter hoogte van Fietscity rechtsaf te slaan richting de Rabobank en Plusmarkt. Daarmee is er een situatie gecreëerd waarbij er extra verkeer langs basisschool De Wiekslag wordt geleid.

Leon Oosterik, fractievoorzitter van Dorpen Centraal (DC), geeft aan dit een zorgelijke en vooral onnodige ontwikkeling te vinden. “Door het vervangen van een reeds bestaand bord, dat rechts afslaan gewoon mogelijk maakte door een bord dat de verplichte rijrichting voor rechtdoor aangeeft, is het voor automobilisten niet meer mogelijk om vanuit de Grotestraat de Markt te bereiken. Men moet dus doorrijden en via de Uelserweg en Bruno van Ommenstraat naar de Markt. Daarnaast gaat men ervan uit dat mensen die vanuit de richting Almelo of Oldenzaal komen niet meer door de Grotestraat richting Markt gaan maar via de Molenstraat. Het is algemeen bekend dat het kruispunt Grotestraat/Molenstraat/Burgemeester Smalstraat een bestaand knelpunt is.” Het verhogen van de verkeersintensiteit op dat punt lijkt dus onlogisch en levert gevaarlijke situaties op gezien het aantal kinderen dat daar dagelijks van en naar school fietst, aldus Oosterik.

‘Verleiding groot om tòch af te slaan’

“Daarnaast is het ook nog een zo dat de verkeerswijziging van de één op de andere dag is gebeurd. Hierdoor heeft niet iedereen in de gaten dat de verkeerssituatie is gewijzigd. Het kan dus zomaar gebeuren dat mensen, die te goeder trouw afslaan, ineens geconfronteerd worden met een bekeuring”, zo vertelt Oosterik. “Ook is het voor mensen ook heel verleidelijk om vanuit de Grotestraat toch te parkeren naast opticien TOC als je daar, op 2 meter afstand van waar je rijdt, een vrije parkeerplaats ziet. Uiteraard is dat niet de bedoeling nu de rijrichting is veranderd, maar de onlogische situatie werkt dit wel in de hand. Eén van de doelstellingen van het verkeersbesluit was om de bereikbaarheid van de winkels te waarborgen. Wij denken dat dit doel, door het creëren van een eenrichtingsweg niet behaald wordt. De nadelen van deze wijziging zijn vele malen groter dan de voordelen. Het is voor zowel onze inwoners als voor toeristen een onhandige routering. Voor het winkelend publiek en de ondernemers is het daarnaast belangrijk dat parkeerplaatsen makkelijk bereikbaar zijn.”

“Door de keuze van de gemeente om tijdens de aanleg van de nieuwe winkelstraat en het invoeren van de nieuwe bijbehorende verkeerscirculatie het verkeer in de eerste instantie wel via de Grotestraat richting de Markt te laten rijden, is men gewend geraakt aan deze situatie en de voordelen ervan. Je kan”, zo geeft Oosterik aan, “hier wel spreken van het bekende ‘voortschrijdend inzicht’. Het afsluiten van de Markt voor verkeer in de Grotestraat blijkt minder wenselijk dan gedacht. Zeker nu we in de praktijk de gevolgen, van de keuze om dat stukje wegdek een eenrichtingsweg te maken, beter kunnen overzien. Daarom vinden wij ons verzoek om het verkeersbeleid te heroverwegen niet meer dan logisch.”

Motie om verkeersveiligheid te bevorderen

Oosterik: “Het uitgangspunt van elk centrumplan is natuurlijk om een goede bereikbaarheid te waarborgen waarbij verkeersveiligheid, volgens ons, prioriteit moet hebben. Vandaar ook dat wij middels een motie het college, in de Raadsvergadering van vanavond,  gaan verzoeken de eenrichtingssituatie vanaf de Markt richting de Grotestraat op te heffen. Dit biedt niet alleen voordelen voor inwoners en het winkelend publiek, maar voorkomt ook onnodige knelpunten op de kruising bij de Molenstraat/Grotestraat en een verhoogde verkeersdrukte bij basisschool De Wiekslag. Het kan volgens ons namelijk niet zo zijn dat er op 2 punten in het dorp de verkeersveiligheid verminderd wordt voor een kort stukje wegdek dat zo breed is dat auto’s elkaar prima kunnen passeren.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen