Gemeente helpt stel met kinderwens aan bouwkavel in Geesteren

Foto: Dorpsbelang Geesteren

Een man die in 2007 als alleenstaande een bouwkavel te Geesteren van de gemeente gekocht, mag zich samen met zijn partner binnen de gebruikelijke termijn van 10 jaar opnieuw inschrijven als gegadigde voor een kavel. De gemeente maakt daarmee voor hen een uitzondering.

De man kocht bijna 8 jaar geleden een bouwkavel van de gemeente in nieuwbouwplan Peuverhoek 2. Daar liet hij een vrijstaande woning bouwen. Inmiddels is de man getrouwd en hebben hij en vrouw in de nabije toekomst een kinderwens. Verder is hij zelf als zzp-er actief in de bouw. Doordat hij overdag vaak afwezig is komen klanten vaak ’s avonds bij hem thuis langs. De man des huizes wil dan ook graag een kantoorruimte in een nieuw te bouwen woning inrichten.

Onderaan de lijst

De man die de aanvraag indiende, heeft interesse in een bouwkavel in het uitbreidingsplan Hutten te Geesteren. Hiervoor moet de uitgifte nog starten. Allereerst moeten de gegadigden welke op de lijst van gegadigden voor een bouwkavel in Geesteren staan in de gelegenheid worden gesteld om een bouwkavel af te nemen, heeft het college van B&W besloten. Daarna kan deze uitzonderlijke aanvrager redelijkerwijs in de gelegenheid worden gesteld om een bouwkavel af te nemen. In de praktijk komt het er dan op neer dat de man en zijn vrouw onderaan de lijst van gegadigden kan worden bijgeschreven. Daarom – en omdat er tekenen van herstel op de lokale woningbouwmarkt te zien zijn – werkt de gemeente mee aan het bijzondere verzoek.

Antispeculatiebeding

De aangehaalde termijn van 10 jaar is gesteld om te voorkomen dat kopers van bouwkavels in tijden van economische hoogconjunctuur steeds opnieuw een bouwkavel kopen, bebouwen en tijdelijk bewonen totdat de termijn van 5 jaar (antispeculatiebeding) is afgelopen en daarna de woning direct doorverkopen.

Zonder de termijn van 10 jaar zou een dergelijke koper na 5 jaar opnieuw een bouwkavel van de gemeente kunnen kopen en dezelfde werkwijze wederom kunnen toepassen. Dit zou dan ten koste gaan andere belangstellenden voor bouwgrond, zo beredeneerd de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen