CDA tegen fusie met gemeente Dinkelland en vóór nieuwe burgemeester

Foto: CDA Tubbergen

“Laten we er geen doekjes om winden, CDA Tubbergen is tegen een fusie tussen Tubbergen en Dinkelland”, vertelt fractievoorzitter Tonny Busscher. “We hebben een sterke identiteit, die we niet in een grote gemeente verloren willen zien gaan. Duidelijke taal, maar dat is ook nodig in de discussie binnen de gemeenteraad, college en fracties. Want wat is er te winnen met een fusie, of draait het uiteindelijk uit op teleurstelling?”

“Uit diverse (wetenschappelijke) onderzoeken is gebleken dat samenwerking kan leiden tot interessante en winstgevende mogelijkheden, maar dat een fusie bijna nooit datgene oplevert wat de bedenkers ermee voor ogen hebben”, licht wethouder Roy de Witte toe. “Niet voor niets legt de overheid gemeenten geen fusies meer op en is er in de belangrijke domeinen nu sprake van decentralisatie in plaats van schaalvergroting. Een fusie leidt op alle beleidsterreinen tot schaalvergroting, ook waar dat niet nodig of onwenselijk is.”

‘Wiel niet opnieuw uitvinden’

CDA Tubbergen ziet daarom veel meer in samenwerking op thema’s en deelgebieden met specifiek betrokken partijen en gemeenten. Zo wordt kennis en kunde gericht gebundeld, zijn er geen dubbele kosten en wordt het wiel niet opnieuw uitgevonden. Deze werkwijze is succesvol gebleken rondom de afvalwaterinjecties door de NAM en de bereikbaarheid van 112 en het werkt bijvoorbeeld ook voor de zorg en de decentralisaties. Dit komt de bestuurskracht van de individuele gemeenten ook veel meer ten goede en versterkt de positie van de gemeente als gesprekspartner binnen de regio, zo laat de partij weten.

CDA Tubbergen is ervan overtuigd dat de gemeente en haar inwoners meer bij elkaar betrokken zijn, wanneer de gemeente Tubbergen zelfstandig blijft. Een grotere gemeente betekent in dit geval ook letterlijk meer afstand, omdat het gebied wijdverspreid over de beide gemeenten en de kernen ligt. “Zo wordt het bijna onhaalbaar om de ambitie waar te maken om mensen bewust te maken zelf iets te kunnen betekenen voor hun kern”, zegt raadslid Ronny Booijink gefrustreerd. “Meer dan eens hebben mensen nu trots laten zien de handen uit de mouwen te willen steken en door te gaan tot het is gelukt. Het toppunt van participatie. Dit zal grotendeels verloren gaan wanneer bij een fusie de afstand tussen de gemeente en de inwoners weer groter wordt. Wij kennen de inwoners en weten wat er leeft in de gemeenschap.”

Afspiegeling samenleving

Nu wordt elke kern in de gemeenteraad van Tubbergen door tenminste 1 raadslid vertegenwoordigd en zijn ook de wethouders een evenredige afspiegeling. Bij een fusie is de kans groot dat er in verhouding minder eigen mensen in de gefuseerde samenstelling komen. De besluitvoering zal ook vaker gaan over dingen die hen niet of minder aangaan. Mensen voelen zich hierdoor minder snel aangesproken en verdiepen zich minder in wat er speelt. Krijg ze dan maar eens enthousiast.

‘Sobere afscheidstour burgemeester Stegers’

De genoemde kostenbesparing van ongeveer €1 miljoen is uiteindelijk niet eens €25 per inwoner en op de langere termijn blijkt bij menig fusiegemeente per inwoner zelfs meer kosten te maken. CDA Tubbergen zou zich daarom liever focussen op de successen van de huidige ambtelijke samenwerking binnen Noaberkracht en die optimaliseren waar nodig om de kwaliteit, effectiviteit en betrokkenheid van de dienstverlening te verbeteren. “In plaats van de afscheidstour van burgemeester Stegers te laten eindigen in een fusie, wil CDA Tubbergen veel liever op zoek gaan naar een ambitieuze en krachtige nieuwe burgemeester”, schetst voorzitter Jeroen Droste. “Een mooier moment is er niet om het profiel van Tubbergen te verstevigen met iemand die passie heeft voor onze mooie gemeente, die de kar trekt wat betreft een duidelijke toekomstvisie voor Tubbergen en zich als boegbeeld wil inzetten voor onze belangen en kansen. We willen iemand die dicht bij de inwoners staat, iemand waar we ons in herkennen.”

Voor het CDA in Tubbergen is de strijd nog niet gestreden. “We gaan uit van onze eigen kracht en zijn trots op Tubbergen; daarom moeten we ons laten horen”, zegt Tonny Busscher vastberaden. “We moeten ons richten op de toekomst en daarbij niet gaan voor het snelle gemak zonder draagvlak. En we moeten hierbij vooral onze inwoners en wat zij willen en nodig hebben niet uit het oog verliezen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen