‘Parkeren in Tubbergen is geen probleem’

Foto: Mark Mensink

De zogeheten blauwe zone in het winkelcentrum van Tubbergen werkt naar behoren en hoeft niet aangepast te worden. Dat is de conclusie van de gemeente. Jan Beekman, team Mobiliteit & Bestendigheid bij Noaberkracht, presenteerde gisteravond de onderzoeksresultaten.

Er zijn geen plannen voor betaald parkeren en 50 of zelfs 100 parkeerplaatsen minder zouden voor veel problemen gaan zorgen, concludeert Beekman. Dan kunnen automobilisten nauwelijks meer een parkeerplekje vinden en gaan ze rondrijden om er toch nog eentje op te zoeken.

Cijfers van vóór herinrichting centrum

De gemeente deed het onderzoek nadat Gemeentebelangen/VVD in juni had gevraagd of de regels over de blauwe zone in dorp Tubbergen nog van wel deze tijd zijn. “De zogeheten blauwe parkeerzone is er in 1995/1996 gekomen, vooral vanuit vragen van ondernemers om langparkeerders tegen te gaan. De maximale parkeerduur is 1,5 uur. Tot 2010 is de handhaving – dus de controle op het parkeren van automobilisten – eigenlijk slecht geweest, zo kunnen we wel stellen. In 2010 is de Parkeernota Tubbergen vastgesteld, waarna een herstart van de handhaving plaats heeft gevonden.”

Op basis van cijfers uit 2011 is de zone precies groot genoeg, zo deed Beekman uit de doeken. Op basis van destijds uitgevoerd onderzoek bleek dat de bezetting overal lager is dan 85%, de norm die verkeersdeskundigen gebruiken. “Bij een hogere bezetting, dus als het drukker is in het dorp, is het voor automobilisten lastiger om een parkeerplek te vinden en dat leidt tot zoekgedrag; onnodig rondrijden”, aldus Beekman. “Voor kort- en langparkeerders zijn er genoeg parkeermogelijkheden in en rond het centrum.”

Nieuwe meting

De cijfers zijn gedateerd, vooral ook wegens de herinrichting van het Tubbergse centrum. Daarom komt er in het voorjaar van 2016 er een nieuwe parkeermeting, iets waar al eerder om was gevraagd i.v.m. bepaalde knelpunten (Molenstraat/Bruno van Ommenstraat, Grotestraat/Markt). Ook de OHT en Dorpsraad Tubbergen trokken hierover aan de bel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen