Tubbergse sporthal met 3 zaaldelen is voldoende, blijkt uit onderzoek

Foto: Redactie

Een nieuwe sporthal voor Tubbergen; het houdt de gemoederen al lang bezig. Maar er is nu zicht op een definitief plan voor een goede en toekomstbestendige binnensportaccommodatie voor Tubbergen, zo laat de gemeente weten. Vanavond is de gemeenteraad akkoord gegaan met het onderzoeksrapport dat antwoord geeft op de vraag welke omvang een toekomstbestendige sportvoorziening in Tubbergen moet hebben.

In maart van dit jaar heeft het college de regie naar zich toegetrokken voor de realisatie van binnensportcapaciteit voor Tubbergen. Verantwoordelijk wethouder Roy de Witte: “We wilden deze nieuwe fase te starten met een goed fundament. Dit om vragen in de toekomst te kunnen beantwoorden en om teleurstelling en verder uitstel te voorkomen. We willen een zorgvuldig proces waarin alles goed is afgewogen. Vanaf het begin is het uitgangspunt geweest dat de sport en het onderwijs heel actief betrokken zijn met het resultaat. We willen met een plan komen dat aan alle eisen voldoet en dat zoveel mogelijk tegemoet komt aan de wensen. Daarom is een klankbordgroep samengesteld met vertegenwoordigers van de binnensport in Tubbergen, van het onderwijs en de SSRT. Met input van de sportverenigingen en het onderwijs hebben we een heel goed, reëel en actueel beeld gekregen van alle facetten die een rol spelen.”

Onderzoeksrapport

Het resultaat is een onderzoeksrapport dat antwoord geeft op de vraag welke omvang een toekomstbestendige sportvoorziening voor Tubbergen moet hebben. Daarnaast is onderzocht welke exploitatie op de lange termijn te verwachten is. Doel van het onderzoeksrapport is om met een goed onderbouwd toekomstscenario te komen. Met name de demografische ontwikkeling in de gemeente Tubbergen en de landelijke trends in de binnensport vormen de basis voor dit rapport.

Conclusie: 3/3 sporthal is toekomstbestendige oplossing

De Witte: “De conclusie van het nadere onderzoek dat we samen met de verenigingen hebben gedaan is dat een 3/3 hal haalbaar en toekomstbestendig is. Deze conclusie viel de sport en het onderwijs, maar ook ons, wat tegen. En dat is begrijpelijk. De sport en het onderwijs hebben de afgelopen jaren veel werk verricht. Ze waren teleurgesteld in de uitkomst, maar tevreden met de degelijke onderbouwing en de duidelijkheid die nu eindelijk in zicht is. Ze hebben begrip voor de richting die het college, en nu ook de gemeenteraad, gekozen heeft. Ook blijkt dat de behoefte van de verenigingen opgevangen kan worden binnen binnensportaccommodaties in de gemeente Tubbergen. We hebben de conclusies getrokken op basis van de feiten die door de sport en het onderwijs zelf zijn aangedragen. Daarnaast zijn ook landelijke trends en ontwikkelingen op het gebied van bevolkingsontwikkeling en de gevolgen hiervan voor onderwijs en sport meegenomen. Wat ons betreft is dit dus het stevige fundament waar we verder op gaan bouwen.”

Veelvuldig gesprekken gevoerd

Tijdens het hele traject zijn veelvuldig gesprekken gevoerd met de sportverenigingen en het onderwijs die waren vertegenwoordigd in de klankbordgroep. Daarnaast zijn er de afgelopen tijd ook gesprekken gevoerd met de binnensportaccommodaties (BSA) en sportverenigingen in de gemeente Tubbergen.

De BSA geeft aan veel waarde te hecten aan een toekomstbestendige exploitatie van alle accommodaties. Daarvoor is er bij het BSA overleg afgesproken om de bezetting van de accommodaties goed te monitoren. De door de gemeenteraad aangenomen motie bepleit een eerlijkere verdeling van de uren over alle sportverenigingen. Dit signaal is ook opgehaald tijdens gesprekken met de verschillende verenigingen. Daarnaast geven de sportverenigingen aan dat ze een actieve bijdragen willen leveren aan het realiseren van een nieuwe sporthal. De Witte: “Al deze signalen sluiten perfect aan bij onze doelen: we willen geen maatschappelijke middelen inzetten voor een voorziening die binnen afzienbare tijd overbodig wordt. We willen dat binnensportverenigingen zoveel mogelijk hun sport binnen de eigen gemeente kunnen beoefenen zodat we de zaalcapaciteit optimaal benutten. En we vragen om een actieve houding vanuit de samenleving, want samen kunnen we het waarmaken! Rode draad door het geheel is voor mij dat we bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid in de kernen.”

‘Hoe gaan we nu verder?’

“De keuze voor de omvang is nu gemaakt en de sport en het onderwijs staan achter deze keuze. Nu de gemeenteraad het onderzoeksrapport heeft vastgesteld, gaan we scenario’s voor realisatie uitwerken. Wij richten ons op behandeling in de commissie van december”, besluit sportwethouder De Witte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen