Alarmerend groot tekort aan arbeidskrachten, constateert wethouder

Foto: Onbekend

Een groot deel van de vergrijzing nog tegemoetziend, is het bij sommige bedrijven en in een aantal branches nu al ‘alle hens aan dek’ om goede vakmensen te kunnen vinden. Ook in de gemeente Tubbergen neemt de roep om juist geschoolde krachten navenant toe. Waar eerder nog sprake was van Nederlanders die in Duitsland een baan zochten, is het omgekeerde alweer net zo actueel.

Afgelopen maand is het aantal werklozen in de gemeente Tubbergen met 2 personen afgenomen, maakte wethouder Roy de Witte vanavond bekend. Daarnaast zijn er volgens hem 5 voorbeelden te benoemen van geslaagde trajecten, ofwel het plaatsen van (soms tijdelijke) werknemers bij de juiste werkgevers. Dat is in de afgelopen jaren weleens anders geweest, gaf hij – duidend op de economische recessie – tevens aan.

‘Tekort arbeidskrachten hoog op de agenda’

Op één voorbeeld ging de wethouder van o.a. werkgelegenheid specifiek in, betreffende een 48-jarige man die omgeschoold is tot metselaar en inmiddels al een vast contract heeft. “Wij horen op dit moment dat er best veel vraag is naar arbeidskrachten, maar dat deze gewoon niet te vinden zijn. Er is heel duidelijk een ‘mismatch’ tussen vraag en aanbod”, aldus De Witte. “Het is de laatste tijd een thema dat tamelijk hoog op de agenda staat. We moeten wel kijken hoe we daarin kunnen schuiven. De metselaar is daar een uitstekend voorbeeld van. In sommige sectoren, de bouwsector bijvoorbeeld, is al een aardig groot tekort aan goede krachten.”

Hij ging vervolgens in op vragen vanuit de raadscommissie, o.m. over arbeidsparticipatie van alleenstaande huisvrouwen en herintreding op de arbeidsmarkt door omgeschoolden. De ‘kaartenbak’ met werklozen is op regionaal niveau gevuld. De Witte: “Op het moment dat we iemand niet in Tubbergen kunnen plaatsen, kijken we natuurlijk of het niet mogelijk is deze ergens in de buurt alsnog een plekje te geven. We zouden wel gek zijn als we dat niet zouden doen, maar het is soms wel complex. Waar je namelijk rekening mee moet houden, is bijvoorbeeld de gezinssituatie. En zo zijn er nog wat meer dingen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen