Wellicht extra afvalcontainer in ieder huishouden, speciaal voor plastic

Foto: Redactie

Het probleem van over de straat gewaaide of tekort aan inzamelingszakjes meer, maar een speciale plasticcontainer. Naast een grijze en een groene vuilnisbak komt er in de toekomst voor ieder huishouden wellicht ook een speciale opvangbak voor plastic afval. Dat is althans wat de gemeente Tubbergen overweegt.

Nu heeft ieder adres nog 2 containers: een grijze voor restafval en een groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Mogelijk komt er dus over een 3e bij, speciaal voor plastic. Niet meteen, want volgens wethouder Tom Vleerbos moeten eerst de voors en tegens goed in kaart gebracht worden. Het is een bekend gegeven dat de plastic zakken waarin het plastic afval verzameld wordt, snel scheuren. Of een windvlaag blaast de lichte zakken over de weg. Hij komt daarom in de loop van komend jaar met een voorstel waarin ook een mogelijk andere manier van inzamelen ter sprake komt.

Sowieso verandert er nogal wat qua de inzameling van afval bij huishoudens in de gemeente Tubbergen. Zo verdwijnen de ‘aloude’ fiches, welke nu bij de vuilnisbakken gevoegd moeten worden. In plaats daarvan komen er afvalcontainers met een chip. Deze is gekoppeld aan het desbetreffende adres. De vuilophaler registreert het aantal inzamelingen en berekent deze vervolgens door aan de vervuiler. “Hoe vaker er ingezameld wordt, hoe hoger de rekening. Eigenlijk veel eerlijker dan voorheen dus”, benadrukt de wethouder.

Vastrecht

Ook als er totaal geen huishoudelijk afval wordt aangeboden of wanneer er enkel en alleen bedrijfsafval is, moeten mensen gewoon het vastrecht betalen. “Iedereen in de gemeente Tubbergen is verplicht het afval aan te bieden. Er zijn echter op dit moment best veel bedrijven in het buitengebied die overwegen een grote container te huren en deze aan te bieden aan een ander bedrijf dan die wat de gemeente het huishoudelijk afval laat ophalen”, liet GB/VVD-raadslid Paul Hannink weten. “Moet zij alsnog de €100 vastrecht afrekenen?” Volgens het college van burgemeester en wethouders is dat inderdaad het geval en valt er geen uitzondering te maken. Wel is er een vrijstelling voor medisch afval.

Afvalinzamelings-app

ROVA, het bedrijf dat in de gemeente Tubbergen verantwoordelijk is voor het ophalen van het huishoudelijk afval, heeft een mobiele app gelanceerd waarmee per adres zichtbaar is wanneer de ophaaldienst langskomt. De actuele inzamelingsdagen zijn zo altijd bij de hand en er zijn bovendien herinneringen aan te geven alsmede (extra) plastic zakken mee te bestellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen