Geen gemeenschapsgeld naar actiegroep Stop Afvalwater Twente

Foto: Redactie

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen ligt, krijgt het burgerinitiatief Stop Afvalwater Twente geen eenmalige subsidie. Dat adviseert ze de gemeenteraad, wat uiteindelijk beslist of er een geldpotje aangeboord wordt.

De initiatiefgroep, bestaande uit bezorgde burgers die actie voeren tegen het injecteren van afvalwater in de voormalige Twentse gasputten, vraagt om €500 voor de financiële ondersteuning van hun activiteiten. Daarmee hopen ze eind maart in totaal 20.000 handtekeningen in te zamelen van Twentenaren die eveneens tegen de afvalwaterinjecties zijn, om deze vervolgens aan te bieden bij minister Henk Kamp van Economische Zaken. Tot nu toe zijn circa 5.000 handtekeningen opgehaald.

Gemeente is terughoudend

“Het burgerinitiatief is een prima initiatief”, schrijft het college in een advies naar de gemeenteraad. “Het maakt duidelijk dat het maatschappelijk draagvlak voor de huidige manier van verwerking van het afvalwater nihil is en geeft dus een duidelijk signaal af. De eerste gedachte is dan ook dat een dergelijk goed initiatief ondersteund moet worden, ook gezien de hoogte van de gevraagde bijdrage. Echter, het leveren van een bijdrage is discutabel.”

Het gemeentebestuur geeft aan een scheiding te willen laten bestaan tussen de politieke keuzes en de actiegroep, ook om valse verwachtingen te voorkomen. Ook zijn ze bang een precedent te scheppen en willen ze bovendien graag in goed overleg blijven met het ministerie i.p.v. een hard standpunt in te nemen. “Het burgerinitiatief is een actiegroep en dat is een gemeente niet.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen