‘Ambulance hoeft helemaal niet snel ter plaatse te zijn’

Foto: Redactie

Volgens burgemeester Stegers is er geen sprake van dat ambulances perse snel ter plaatse moeten zijn, ook niet als er ergens een ongeval heeft plaatsgevonden. Dat zei hij vanavond na vragen door raadscommissielid Gerard Koopman (GB/VVD). Aanleiding is een ernstig verkeersongeluk in Fleringen waarbij om de inzet van een traumaheli verzocht is.

“Het gaat erom dat ‘ie op tijd is en de patiënt direct gestabiliseerd wordt. Het gaat er vervolgens om dat de ambulance snel op de plek is waar de patiënt moet zijn”, legde Stegers uit. “Natuurlijk is het van belang dat er zo snel mogelijk medische hulp komt als nodig is, maar ze moeten dus eerst goed kijken wat er aan de hand is en daar naar handelen. Voor brandweer en politie zijn er allerlei richtlijnen qua aanrijtijden, maar voor ambulances niet. Ook zijn er geen vaste afspraken met de ANWB of iets dergelijks over hoe lang iets mag duren. Wel met de verzekeraars overigens.”

Stegers gaf een voorbeeld van een patiënt die overleed doordat hij – achteraf bezien – in het verkeerde ziekenhuis terechtkwam. “Hij was stabiel, maar overleed tijdens de behandeling in het ziekenhuis. Waren ze doorgereden naar een andere, meer in dat geval gespecialiseerd ziekenhuis, dan had hij het waarschijnlijk wel gered.”

Het verbaast de burgemeester dat de helikopter die in Fleringen werd opgeroepen, helemaal uit Volkel kwam. “Meestal komt die namelijk uit Duitsland. Hier in Nederland mogen ze namelijk niet ’s nachts vliegen”, aldus Stegers. “Het is daarom waarschijnlijk dat het net op de grens was qua tijdstip toen de heli opgeroepen werd.”

Complimenten aan hulpverleners

Koopman gaf aan dat de afstand van Volkel naar Fleringen dermate ver is, dat hij vreest voor problemen. “Ik wil nog wel een pluim uitdelen aan de hulpdiensten, want zij hebben voortreffelijk werk verricht. Zou de portefeuillehouder mij kunnen vertellen of laten uitzoeken waarom er geen traumahelikopter in onze directe omgeving stand-by staat om assistentie te verlenen? Dit kan natuurlijk een keer helemaal misgaan.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen