Dit kost het raadgevend referendum de gemeente Tubbergen

Foto: Modernukraine.eu

Of je nou voor of tegen bent, er komt een referendum naar het zogenaamde associatieverdrag met Oekraïne. Is het nodig dat alle stembureaus in de gemeente Tubbergen open zijn of gaat de opkomst flink tegenvallen?

Op 6 april kan iedere stemgerechtigde Nederlander naar de stembus voor het raadgevend referendum over de nauwe samenwerking van de EU met Oekraïne, dat in staat van oorlog verkeert met Rusland.

Navraag leert wat de totale kosten zijn voor het organiseren van het raadgevend referendum in Tubbergen. De gemeente schat het totaal op €25.000 aan organisatiekosten. Hierin zit ook het openen van de 13 stembureaus. De kosten zijn onder andere de huurvergoeding voor een stembureau, de vergoedingen en catering voor de stembureauleden, en de aan te schaffen materialen die in het stembureau nodig zijn.

Tubbergen had tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 nog 16.155 kiesgerechtigde inwoners met een opkomst van 61,9% (cijfers NOS). Bij het openen van 13 stembureaus komt dat neer op ongeveer 1.240 stemgerechtigden per stembureau. De landelijke Kiesraad heeft het advies gegeven om per 1200 stemgerechtigden één stembureau te openen, waarbij het gemiddelde van andere gemeenten ligt op 1500 stemgerechtigden per stembureau.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen