CDA wil weer geld beschikbaar stellen voor Starterslening in 2017

Foto: Hilde Berning-Everlo

CDA Tubbergen wenst koopwoningen bereikbaar houden voor starters. Daarom heeft CDA-raadslid Hilde Berning-Everlo een voorstel ingediend tijdens een raadsvergadering waarin zij pleit voor continuering van de starterslening.

Op dit moment is het budget voor startersleningen uitgeput. Tot 1 januari 2015 werd het zogeheten startersfonds voor 50% gevoed met gelden vanuit de Rijksoverheid en voor 25% door zowel de provincie als de gemeente. In 2014 is de overheid al gestopt met haar bijdrage aan het startersfonds. Ook de provincie Overijssel is nu gestopt met haar bijdrage. Gevolg hiervan is dat de bodem van het fonds bereikt is en er op dit moment geen nieuwe startersleningen meer kunnen worden verstrekt door de gemeente.

“Deze leningen zijn de afgelopen jaren een goed instrument gebleken om de mogelijkheden voor koopstarters te vergroten in de gemeente Tubbergen”, aldus Berning-Everlo. “Vanaf 2010 hebben 33 starters in de gemeente Tubbergen gebruik gemaakt van de regeling en er zijn momenteel nog 6 aanvragen in behandeling. De lening voorziet dus duidelijk in een behoefte binnen onze gemeente.” Met de lening kunnen starters het verschil tussen de prijs van hun eerste huis en het bedrag dat ze bij de bank kunnen lenen, overbruggen. Hierdoor kan de eerste koopwoning vaak net binnen handbereik komen. Bovendien hoeft men de eerste 3 jaar geen rente en aflossing te betalen en is er een betrouwbaar vangnet dankzij de NHG.

“We constateren dat in de kernen van de gemeente Tubbergen de woningmarkt in beweging is; kavels worden uitgegeven, de eerste funderingen liggen er en er is doorstroming van bestaande koopwoningen. Helaas constateren we ook dat het voor koopstarters moeilijk blijft een woning te kopen, door bijvoorbeeld de aanscherping van hypotheekregels, het wegvallen van de schenkingsmogelijkheid van €100.000, de verlaging van de NHG-grens en de restschuldenproblematiek. Een instrument als de starterslening kan net dat steuntje in de rug zijn voor starters om een woning te kunnen kopen en de beweging in de woningmarkt te stimuleren. Bovendien is het een vrij risicoloze investering voor de gemeente: de verstrekte gelden zullen namelijk door middel van aflossingen weer terugvloeien in het startersfonds.” Wat raadslid Berning-Everlo betreft heeft de lening haar meerwaarde bewezen. Het voorstel van de CDA-er om in 2017 het startersfonds te voeden met €200.000 kon op steun rekenen van de fracties Dorpen Centraal en PvdA.

Meer informatie over de lening is verkrijgbaar bij de gemeente Tubbergen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen