CDA blikt terug op werkbezoek aan brandweer en Kamphuis Sloopwerken

Als er een rode draad te bespeuren was in het bezoekje dat de CDA-fractie afgelopen zaterdag aan Brandweer Tubbergen en Kamphuis Sloopwerken bracht, dan was dat wel ‘bewust omgaan met mankracht, grondstoffen en materialen’.

CDA Tubbergen kijkt terug op een inspirerende ochtend, zo laat woordvoerder Karin Reinerink-Hutten weten. Eerst werd de brandweer bezocht. “De gemeente Tubbergen is uitgestrekt met een groot buitengebied en daardoor niet voor alle objecten snel te bereiken. Bluswater, oppervlakte water of putten, zijn goed in beeld. Daarbij komt dat de nieuwe watertankwagen een prima aanvulling op het huidige wagenpark is. Brandveiligheid is een coproductie. Preventie is van groot belang als het gaat om de brandveiligheid van huizen, gebouwen en schuren. De brandweer kan hierin de burgers prima adviseren. Burgers dienen steeds meer zelfredzaam te zijn. Dit is een bewustwordingsproces voor alle partijen; overheid, politiek en niet te vergeten de burgers.”

Vrijwilligers gezocht

De brandweer is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Mannen en/of vrouwen die binnen de 5 minuten in geval van brandmelding, bij de brandweerkazerne in Tubbergen kunnen zijn. Of dit nu de burgers, het bedrijfsleven, de agrariërs of de ambtenaren zijn; er wordt gezocht naar betrokken krachten.

Kamphuis

Aansluitend werd door de CDA-fractie het bedrijf Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering bezocht. Dit bedrijf is gevestigd op een nieuwe locatie naast de gemeentewerf, waar alles in het teken staat van omgekeerd bouwen. Diverse bouwmaterialen krijgen hier een tweede leven; iets wat al langer een trend is. “De sloper van nu is de grondstoffenleverancier van de toekomst. Hout, sanitair, industriële keukens, deuren, bestrating… Kamphuis is van alle markten thuis. Ook hier werd duidelijk dat wij burgers anders moeten denken als het gaat om de afvalstroom van goederen. Wat jij niet meer wilt of kunt gebruiken, is misschien wel geschikt voor een ander.”

De Werf, zo gaat de stort heten; een plek waar heel veel goederen voor een tweede leven in aanmerking komen. “Veel grondstoffen zijn niet in lengte van dagen voor handen. Investeren in hergebruik van grondstoffen zorgt uiteindelijk voor minder afval. ”

Naast de gemeentewerf huisvest de kringloop De Beurs waar dagelijks door veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gewerkt wordt in het kledingsorteercentrum, meubelen een tweede leven krijgen en overige huisraad uitgezocht wordt. Daarna wordt het aangeboden aan de kringloopwinkels in Tubbergen, Oldenzaal, Denekamp, Losser en Almelo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen