Gemeente wil vroegtijdige schoolverlaters achter de broek zitten

Foto: Stockfresh

Wie zonder diploma van school gaat, maakt maar weinig kans op een vaste baan. Vandaag is daarom het regionaal programma 2017-2020 ondertekend voor de aanpak van voortijdig schoolverlaten in Twente.

Volgens afspraak slaan de Twentse gemeenten, waaronder Dinkelland en Tubbergen, de handen met alle scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs en MBO ineen om jongeren van 12 tot 23 jaar zonder diploma (van minimaal MBO-niveau 2) goed te begeleiden en om hun kansen op zelfstandig deelname aan de samenleving te vergroten.

In het programma staat hoe de partners in Twente jongeren begeleiden van de ene school naar de andere, op school, van school naar werk, tijdens het werk, of voor het geval ze uitvallen. Ook staat beschreven hoe de regio alle jongeren van 12 tot 23 jaar in beeld houdt.

‘Nóg beter’

Omdat elke jongere een belofte is voor de toekomst, heeft het regionale programma De Twentse Belofte meegekregen als naam. De minister van onderwijs stelt geld en gegevens beschikbaar voor zo’n regionaal programma voor alle jongeren in een kwetsbare positie t.o.v. de arbeidsmarkt. Vóór 1 oktober 2016 moet het regionaal programma met aanvraag voor financiering aan de minister worden aangeboden. Het programma bundelt regionale afspraken die er al zijn: afspraken over de schoolverlaters van praktijkonderwijs en speciaal onderwijs, passend onderwijs voor jongeren met behoefte aan ondersteuning, afspraken ter bestrijding van jeugdwerkloosheid.

Twente doet het al goed in het terugdringen, want vanaf de start van de aanpak in deze regio is het aantal vroegtijdig schoolverlaters met 50% teruggebracht. Daarmee tot de top in Nederland. Dit programma draagt zijn steentje bij aan een nog betere aanpak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen