Gemeente blaast de startersleningen nieuw leven in

Foto: Rabobank

Om starters op de woningmarkt een extra zetje te geven, wil de gemeente Tubbergen weer zogenaamde startersleningen gaan uitgeven. Hiervoor wordt €200.000 aan budget vrijgemaakt.

In de door de raad vastgestelde Woonvisie 2016+, maar ook bij de behandeling van de gemeenterekening en het raadsperspectief 2017, is het continueren van de verstrekking van startersleningen op initiatief van raadslid Hilde Berning-Everlo (CDA) tot uitgangspunt genomen.

Om de grenzen voor het startersfonds zo goed mogelijk te bepalen, is extern advies ingewonnen bij een lokale hypotheekverstrekker die veel ervaring heeft met kopen door starters en met startersleningen. Het college van burgemeester en wethouders adviseert de raad een maximale starterslening van €25.000 te hanteren en €210.000 als maximale koopsom.

Starterslening

Met de lening kunnen starters het verschil tussen de prijs van hun eerste huis en het bedrag dat ze bij de bank kunnen lenen, overbruggen. Hierdoor kan de eerste koopwoning vaak net binnen handbereik komen. Bovendien hoeft men de eerste 3 jaar geen rente en aflossing te betalen en is er een betrouwbaar vangnet dankzij de NHG.

Het collegevoorstel wordt in februari behandeld in de raadscommissie en gemeenteraad. De gemeente gaat nog in conclaaf met lokale banken en makelaardij over de nieuwe startersleningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen