‘Financiën gemeente Tubbergen zien er rooskleurig uit’

Tom Vleerbos, wethouder van o.m. financiën
Tom Vleerbos, wethouder van o.m. financiën
Foto: Gemeente Tubbergen

Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel gemakkelijk als je het hebt. Dat geldt niet in de laatste plaats voor een gemeente. Om bestaande taken te kunnen uitvoeren en in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden en uitdagingen, wordt de gemeentelijke begroting dan ook ieder jaar met zorg vastgesteld.

Eerste stap in dat traject is het opstellen van een zogenaamd Raadsperspectief. Hierin staan de belangrijkste ontwikkelingen en keuzes, die in de komende jaren bepalend zijn voor het beleid en de begroting. Aan de hand daarvan wordt gekeken hoeveel geld er nodig is om dat alles te kunnen realiseren.

“Twee jaar na de transitie van de zorg, hebben we nu beter zicht op onze zorgconsumptie. Op basis daarvan durven we deze post voor het komende jaar iets scherper te begroten. Binnen huishoudelijke hulp moet er nog fors geld worden bijgeraamd, maar daar is ruimte voor. Mensen die van deze voorziening gebruik maken, kunnen die hulp ook in de toekomst blijven ontvangen”, aldus wethouder financiën Tom Vleerbos. Het actieplan Arbeidsmarkt is ook een onderwerp waarin wordt geïnvesteerd. Hiermee worden uitkeringsgerechtigden actief geholpen bij het vinden van een baan die bij hen past.

Duurzaamheid is een thema waaraan de gemeente in de komende jaren veel aandacht wil besteden. Naast het geven van het goede voorbeeld wil het college ook optreden als aanjager van en investeerder in (lokale) duurzaamheidsinitiatieven.

Wat betreft woningbouw zet de verschuiving van uitbreidings(locaties) naar inbreidings(locaties) door. “We kunnen tenslotte niet onbeperkt blijven nieuwbouwen, maar willen wel dat er voldoende woningen blijven voor jong en oud”, laat Vleerbos weten. De komende jaren kijkt het college naar kansen in het maatschappelijk vastgoed. Door de vergrijzing komen bijvoorbeeld schoollokalen leeg te staan. Binnen Mijn Dorp 2030 blijkt dat er inmiddels enkele kernen met grootschalige plannen en visies zijn gekomen.

Tot slot hecht het college veel waarde aan zo laag mogelijke lokale lasten. Vleerbos: “De nieuwe inzamelwijze van afval die gericht is op maximale scheiding van afvalstromen, waarbij hergebruik  van grondstoffen een belangrijks uitgangspunt vormt, draagt hier zeker aan bij.”

Wethouder Vleerbos ziet de financiële toekomst van de gemeente rooskleurig tegemoet. “De begroting van vorig jaar blijkt realistisch, wat betekent dat we in de zwarte cijfers blijven en zelfs nieuw beleid kunnen uitvoeren. We gaan ervan uit dat we deze lijn ook in 2018 kunnen voortzetten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen