Gemeente volop in gesprek met jongeren die eigen kampeerfeestje willen

Foto: Camping Appelhof

Er hebben zich al 3 vriendengroepen gemeld bij de gemeente Tubbergen om te praten over het ‘wilde’ kampeerfeestje dat ze deze zomer gaan houden, ergens buiten de bebouwde kom. Het college van burgemeester en wethouders roept ook anderen op zich te melden.

Op zich is het van alle tijden dat jeugd van zo’n 15-18 jaar, in verschillende samenstellingen en op diverse momenten, ergens in de zomervakantie een feestje bouwt waar ze al dan niet ook blijven overnachten. Er zijn daarom veelal jongerencampings rond badplaatsen als Renesse en Terschelling, om over het buitenland nog maar te zwijgen. Wat wel relatief nieuw is, is de schaal waarop dit – zonder toestemming – binnen de gemeente Tubbergen gebeurt.

Soms midden in een weiland net buiten bijvoorbeeld Geesteren of Manderveen verschijnen een paar tenten, een barbecue en natuurlijk wat kratten bier ervoor; klaar is Kees om een paar dagen feest te vieren. Vervolgens verschijnen op een bepaald moment soms tientallen ‘extra’ jongeren ter plaatse – die vaak hun eigen drank en muziekapparatuur meenemen, waardoor er overlast in de buurt ontstaat. Het toezicht door volwassenen is daarbij vaak minimaal, zo constateert de gemeente Tubbergen. “Daarom gaan we graag met die jongeren zelf in gesprek”, benadrukt burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker. “En ze dan daarbij niet belerend toespreken, maar met hen samen naar de mogelijkheden kijken. Er kan en mag best veel, maar laten we het dan wel binnen de perken houden zodat anderen er geen last van krijgen.”

Samen

Tot op heden hebben al 3 groepen jongeren spontaan bij de gemeente aangeklopt, weet wethouder Roy de Witte. “Als je dan samen praat over dingen, dan blijkt dat ze best verrast zijn over ons. We – de gemeente dus – zijn helemaal niet zo streng als dat ze dachten, horen we dan. Wij verbazen ons ook, want veelal hebben ze zelf al nagedacht over veiligheid en eventuele calamiteiten. Dat is toch mooi als je zo samen kunt werken? Wij juichen het van harte toe en hopen dat zich nog meer groepen bij ons gaan melden”, aldus De Witte.

Jongeren die zich niet melden, maar wel een feestje gaan bouwen, blijven sowieso niet anoniem. Dat benadrukt de burgemeester. “Denk maar niet dat we het niet weten. Controleurs rijden rond, de politie houdt overal een oogje in het zeil. En mocht het tot overlast komen, krijgen we wel een melding. Je kunt dus, als jongere of organisator van zo’n feestje, zoiets liever voor zijn dan dat je achteraf tot de conclusie gaat komen dat je toch maar beter ons vooraf op de hoogte had kunnen stellen. Dan is het misschien al te laat en moeten we de boel eventueel sluiten”, zegt burgemeester Haverkamp-Wenker op serieuze toon.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen