Proefveld in Vasse om bodemgezondheid te vergroten

Marcel Nolten, Frank Sanders, Henk Geerdink, Bert Muller, Erik Volmerink, Jan Frons
Marcel Nolten, Frank Sanders, Henk Geerdink, Bert Muller, Erik Volmerink, Jan Frons
Foto: Noaberkracht

Binnen het project Vruchtbare Kringloop Overijssel (VKO) werken 400 melkveehouders aan het vergroten van de mineralenefficiƫntie om daarmee de technische en financiƫle resultaten van hun bedrijf te versterken. Op een demoveld in de gemeente Tubbergen proberen boeren teeltmethoden van voedergewassen uit en doen ze ervaring op met nieuwe technieken. Ook het onderwijs is betrokken, zodat zowel nu als in de toekomst de ervaringen gedeeld worden.

In Vasse is een demoveld aangelegd waarop de relatie tussen verschillende bewerkings-, teelt- en bemestingsmethoden en de bodem- en gewaskwaliteit op praktijkschaal gevolgd wordt. Dit wordt gedaan door verscheidene proeven, mede bedacht door VKO deelnemers in de regio. Zo kunnen boeren de methoden aan den lijve ondervinden.

Onderzoek naar bodemontwikkelingen

De deelnemers aan project VKO worden aan het denken gezet over een andere invalshoek: het voeden van de bodem in plaats van het voeden van het gewas. VKO-projectleider Bert Muller: “Vanuit VKO doet een groep boeren in samenwerking met andere partijen interessant onderzoek. Op het proefveld in Vasse wordt de komende 3 jaar mais en gras/klaver verbouwd. We laten de effecten zien van teelt- en bemestingsmethoden op de kwaliteit van de bodem, en meten ook de opbrengst en kwaliteit van het gewas. Daarnaast wordt gekeken naar het waterbergend en -vasthoudend vermogen van de bodem.”

In de demo wordt nauw samengewerkt met loonbedrijf Gebr. Poppink uit Reutum die 4 hectare grond ter beschikking stelt als proefveld. “Het biedt de mogelijkheid om actuele ontwikkelingen als gevolg van de duurzame gedachte op het gebied van bemesting, cultuurtechniek en precisielandbouw in de praktijk te kunnen volgen en te testen”, geeft Gert-Jan Poppink van het gelijknamige bedrijf aan. Het demoveld wordt voor drie jaar gebruikt, want dat is de minimale termijn volgens hem. “Dit heb je echt wel nodig om een goed beeld te krijgen van de ontwikkelingen in de bodem als gevolg van de proeven.”

De rol van het onderwijs

Bij het doen van de proeven wordt ook het onderwijs betrokken, zodat ook de volgende generatie kan leren van de ervaringen.”Het betrekken van het onderwijs in dit soort projecten resulteert in meer kennis in en over het gebied. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor opdrachten uitgevoerd door studenten van diverse mbo/hbo- scholen en universiteiten uit de omgeving”, vertelt wethouder Erik Volmerink.

De wethouder is ook enthousiast over het demonstratieveld in Vasse. “Het is een unieke manier van samenwerken en onderzoek doen. Juist in Tubbergen als plattelandsgemeente, omdat we hier een grote agrarische sector hebben. Het hebben van meer bodemkennis is daarbij essentieel. Daarnaast vinden we het lokale aspect belangrijk. Doordat het project laagdrempelig is, kan een ieder er ook gelijk op eigen grond mee aan de slag.”

De samenwerking tussen de verschillende partijen brengt altijd mooie dingen met zich mee. Het belang voor samenwerking was dan ook groot. Volmerink: “Het enthousiasme onder de verschillende partijen was al aanwezig. Het was een kwestie van samenbrengen en van daaruit liep het vanzelf.”

Vruchtbare Kringloop Overijssel en partners

VKO is gericht op het verder sluiten van kringlopen en biedt Overijssel kansen om de keten van duurzame landbouwproductie van regionaal door te ontwikkelen naar nationaal en internationaal niveau. LTO Noord, Agrifirm, ForFarmers en de Rabobank hebben VKO samen met de deelnemende agrarische ondernemers opgestart, financieel ondersteund door de provincie Overijssel. Europa, de Overijsselse waterschappen en Vitens leveren ook een belangrijke bijdrage.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen