Blijverslening voor ouderen die langer in eigen huis willen wonen

Foto: CC0

Het CDA en Gemeentebelangen/VVD willen een zogenaamde Blijverslening in het leven roepen. De partij hoopt dat dit een geschikt instrument kan zijn waarmee ouderen of mensen met (intensieve) zorgbehoefte langer zelfstandig in hun eigen woning en leefomgeving kunnen blijven wonen.

Hilde Berning-Everlo (CDA) en Herman Lentferink (GB/VVD) dienen vanavond een motie in voor een speciale lening wat het aantal ‘blijvers’ moet stimuleren. Met dat geleende geld kunnen bewoners, vooral diegenen waarbij het vermogen in de stenen zit en niet direct opneembaar op een bankrekening, kleine aanpassingen aan hun woning betalen.

De indieners dragen het college van burgemeester en wethouders op om in gesprek te gaan met banken en te onderzoeken onder welke voorwaarden deze Blijverslening voor de gemeente Tubbergen mogelijk gemaakt kan worden. Voor de leninguitgifte moet eenmalig €150.000 gereserveerd worden, zo blijkt uit de plannen.

Na een succesvolle implementatie hopen Berning-Everlo en Lentferink dat vervolgens het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting het initiatief zal omarmen. Dat kan door de ouderen worden gebruiken om de verleende leningen weer terug te betalen, maar ook voor het uitgeven van nieuwe leningen.

Het is op dit moment onbekend of Dorpen Centraal en de PvdA de oproep zullen steunen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen