Bijstandsgerechtigden krijgen hulp bij probleemschulden door zorgpremies

Foto: Onbekend

In de gemeente Tubbergen start de pilot Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden in januari 2018 om inwoners te helpen met het oplossen van opgelopen schulden door niet betaalde zorgpremie.

Op dit moment is het zo dat na het 6 maanden niet betalen van de zorgpremie een regeling in werking treedt die naast het incasseren van de zorgpremie voor de basisverzekering ook een boete oplegt. Dit is de Wanbetalingsregeling Zorgpremie. Voor een aanvullende verzekering wordt men uitgesloten. Door de opstapeling van kosten en de boete blijven mensen respectievelijk lang in de regeling zitten. De pilot die de gemeente Tubbergen gaat draaien moet dit gaan voorkomen.

Vanaf januari 2018 gaat de gemeente een pilot draaien om uitvoering te geven aan de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB). Wethouder Roy de Witte van de gemeente Tubbergen vertelt: “In deze pilot willen we allereerst helpen om de schulden af te lossen, maar daarnaast ook een breder beeld van de persoonlijke situatie achter de schulden kunnen schetsen. Zodat we kunnen kijken of we daar ook bij kunnen helpen. Het is namelijk in veel gevallen zo dat er ook andere problemen spelen en die krijg je anders niet in beeld en blijf je in een vicieuze cirkel zitten. Dit willen wij doorbreken.”

De RUB houdt in dat elke maand door de gemeente een bedrag bovenop de zorgpremie wordt ingehouden op de bijstandsuitkering van de deelnemers, die vervolgens rechtstreeks aan Menzis wordt betaald. Zo wordt de openstaande schuld bij de zorgverzekering terug betaald. Er wordt geen boete opgelegd. Tevens worden inwoners verzekerd in de collectieve basis- en aanvullende verzekering, die de gemeente met Menzis heeft afgesloten. Daarmee worden veel voorkomende ziektekosten zoals tandarts en fysiotherapie weer (gedeeltelijk) vergoed. Het eigen risico wordt ook meeverzekerd. Dit is niet mogelijk als de Wanbetalingsregeling Zorgpremie in werking is getreden.

“Verzekerden krijgen met deze regeling weer perspectief op een schuldenvrije toekomst – of in ieder geval een toekomst met mínder schulden”, benadrukt Henriëtte Setz, directeur Klant & Operations bij zorgverzekeraar Menzis. “Het kan er toe leiden dat ze weer grip krijgen op hun leven. Daarnaast leidt de regeling er toe dat verzekerden een goede dekking voor ziektekosten behouden. En dus gebruik kunnen maken van zorg die ze nodig hebben. Het is een gegeven dat als je bij een aandoening of ziekte er op tijd bij bent, dat je dan meer gezondheidsschade op de langere termijn en daarmee dus ook extra kosten, voorkomt.”

In januari 2018 gaat de pilot van start. De inwoners die deel kunnen nemen aan de pilot worden hiervoor persoonlijk benaderd. Naast het starten van de pilot wil de gemeente ook meer gaan inzetten op preventie en kijken naar het uitbreiden van de pilot voor andere doelgroepen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen