Zorgen om schaarste aan nieuwbouwkavels

Foto: Aannemersbedrijf Hoek & Zn.

De fractie van GemeenteBelangen/VVD is blij te vernemen dat het goed gaat met de verkoop van kavels. De partij betreurt het tegelijkertijd om te moeten constateren dat er binnenkort misschien geen nieuwbouwkavels meer beschikbaar zijn.

“Het gaat echt beter met de economie en dat is goed: goed voor de werkgelegenheid, maar ook voor de leefbaarheid van onze gemeente. Ondanks dat maakt de fractie zich grote zorgen, omdat er niet veel kavels meer beschikbaar zijn. Er valt te lezen dat de prognose ruimschoots gehaald wordt, maar wat nu…?”, aldus fractievoorzitter Ursula Bekhuis-Groothuis. “Regelmatig, o.a. bij behandeling van het raadsperspectief 2016 en 2017, hebben wij er bij de portefeuillehouder op aangedrongen zich wel te blijven oriĆ«nteren op nieuwe mogelijkheden: ruim op tijd voorsorteren op toekomstige uitbreidingsplannen. Bij het lezen van het programmajournaal krijgen wij niet de indruk dat er voorgesorteerd wordt en dat stemt ons ongerust.”

De opmerking ‘inbreiding gaat voor uitbreiding’ is inmiddels een veel gehoorde, maar deze biedt volgens GB/VVD onvoldoende slagkracht voor de komende jaren. De fractieleden betreuren het te moeten constateren dat de gemeente nu misschien wel ‘nee’ moeten verkopen aan starters. “Iets wat des te zuurder is, omdat we in 2017 de starterslening weer in het leven hebben geroepen.” Bekhuis-Groothuis vraagt zich nu echt af wat de vervolgstappen zijn: er zijn al kernen waar de totale bouwvoorraad nagenoeg op is. “Wat gaan we doen met jongeren die bouwen willen? Willen we hen wegsturen naar omliggende plaatsen? Dit komt de leefbaarheid van onze eigen gemeente zeker niet ten goede. Komende maandag in de commissie Ruimte en Economie zullen wij aan de portefeuillehouder vragen hoe en welke actie hierop genomen gaat worden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen