Provincie gaat ’teerput’ in Vasse toch langer monitoren

Foto: Provincie Overijssel

De provincie Overijssel blijft de omstreden teerkuil aan de Tumuliweg in Vasse, dat afgedekt is met een soort beschermende laag en desondanks nog altijd wel ‘lekt’, streng in de gaten houden. Dat heeft Gedeputeerde Staten besloten.

Ursula Bekhuis-Groothuis (Gemeentebelangen/VVD) vroeg er onlangs al naar bij wethouder Erik Volmerink, aangezien haar ter ore was gekomen dat de provincie niet meer op alle uit de put vrijkomende stoffen wil testen. Volmerink kon haar antwoorden dat de gedeputeerde Annemieke Traag op de eerdere beslissing terug was gekomen en dat wel degelijk op alle speciale stoffen, ook de minder voorkomende, getest zal worden. Hij zal ook de dorpsraad op de hoogte stellen, voor zover dat al niet reeds was gedaan. Volmerink: “De lijntjes zijn kort en dat willen we graag zo houden. Het stond gewoon verkeerd in de krant.”

Robert Jansen (Groenlinks-statenlid) spreekt van goed nieuws voor de Vassenaren. “De monitoring op de teerkuil wordt gewoon uitgevoerd zoals afgesproken. De provincie wilde het 2 jaar overslaan vanwege de hoge kosten. Het gemeentebestuur van Tubbergen kon daar 2 weken geleden ‘nog mee leven’. Onder druk van het voorstel dat wij vandaag in de statenvergadering wilden indienen, is besloten de monitoring gewoon uit te voeren”, aldus Jansen.

Blijvende monitoring

De provincie Overijssel is in maart 2010 gestart met de sanering van de teerput. De werkzaamheden hebben in 2011 enige tijd stil gelegen, toen bleek dat het in de teerput aanwezige teer uit de bodem omhoog kwam. De provincie heeft daarop besloten de afdekconstructie aan te passen. In die 60 centimeter dikke afdeklaag is vervolgens een ondoordringbare folie opgenomen die nieuwe teererupties voorkomt.

Op 1 november 2013 zijn omwonenden, aannemer(s) en andere betrokkenen door de provincie uitgenodigd bij een afsluitende bijeenkomst om stil te staan bij het bereikte resultaat.

Hoewel de fysieke werkzaamheden inzake de sanering van de teerput in Vasse eind 2013 zijn afgerond, heeft de provincie nog een drietal opgaven: de formele afronding van de sanering, de monitoring van het grondwater en het nazorgplan.

In 2014 is het grondwater bij de teerput uitvoerig onderzocht. Op basis hiervan heeft het RIVM geadviseerd welke stoffen gemonitord moeten worden, iets dat is meegenomen in een nazorgplan. Naast het grondwater zullen ook de leeflaag, de stabiliteit van de afdichtende folie-constructie, de gasontwikkeling en de natuurontwikkeling gemonitord worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen