‘Jeugdzorg mag nooit vergeten worden, ook niet na het 18e levensjaar’

Jennie Aalderink
Jennie Aalderink
Foto: Gemeente Tubbergen

Tijdens de laatste raadsvergadering stelde Jennie Aalderink (CDA) een aantal vragen over de jeugdzorg in de gemeente Tubbergen.

Sinds de decentralisatie van de jeugdzorg hebben gemeenten de mogelijkheid om de pleegzorg te verlengen van 18 naar 21 jaar. “Is er binnen onze gemeente al gebruik gemaakt van deze regeling? Voorzien we kinderen al van pleegzorg tot hun 21e levensjaar? Wat is het geldende beleid en de toepassing hiervan?”, vroeg Aalderink aan zorgwethouder Tom Vleerbos. “Het CDA vindt het heel belangrijk dat (pleeg)kinderen een stabiel thuis hebben, ook als ze 18 zijn.”

Wettelijk is geregeld dat de pleegzorg en de vergoeding na het 18e jaar ophoudt. Voor sommige jongeren betekent dat zij het pleeggezin verlaten en daardoor opnieuw in de problemen komen, aldus Aalderink.
” Jongeren zijn niet opeens volwassen als de kalender vertelt dat ze 18 jaar zijn geworden. Wel worden er op dat moment worden allerlei volwassen keuzes verwacht. Over wonen, opleiding, over inkomen, over werk, over zorg en ondersteuning. De meeste jongeren kunnen nog jaren na hun 18e verjaardag terugvallen op hun ouders, maar dat geldt vaak niet voor pleegkinderen.” Daarom vroeg Aalderink de wethouder om eens goed naar de pleegzorg te kijken, om zo ook hen een stabiele basis mee te geven.

Wethouder Vleerbos heeft als antwoord gegeven dat er vanaf 18e jaar gekozen wordt voor individueel maatwerk. Hier kon raadslid Aalderink zich in vinden. “Het gaat er immers om dat er continuïteit voor de zorg geboden wordt. Het is belangrijk dat er aandacht voor is en dat deze groep nooit vergeten mag worden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen