Burgemeester trakteert in de stembureaus op wat lekkers

Wilmien Haverkamp-Wenker
Wilmien Haverkamp-Wenker
Foto: Mark Mensink

De gemeente Tubbergen hoopt een feestje te maken van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Op 21 maart maakt burgemeester Haverkamp-Wenker een tour langs de stembureaus en overal trakteert ze op iets lekkers, passend bij het moment van de dag. Vanaf 21:00 uur zijn alle inwoners welkom op de uitslagenavond die gehouden wordt in het gemeentehuis.

Indirect invloed

In Tubbergen is het opkomstpercentage traditioneel gezien hoog. Burgemeester Haverkamp hoopt dat het opkomstpercentage op 21 maart nog hoger zal zijn dan 4 jaar geleden. “De gemeente Tubbergen is van ons allemaal, maar we kunnen niet met z’n 21.000 aan het roer staan”, zegt ze. “Gelukkig kunnen we wel invloed uitoefenen via onze volksvertegenwoordigers die we om de vier jaar mogen kiezen.”

Die volksvertegenwoordigers vormen samen de gemeenteraad en het college. Zij beslissen over veel zaken waarmee jong en oud in het dagelijkse leven te maken hebben. “Het is wel zo prettig als dat gedaan wordt door mensen waarin jij vertrouwen hebt”, vindt de ‘eerste moeder’. “Door te stemmen praat jij dus indirect mee. We hopen daarom dat alle inwoners van Tubbergen van 18 jaar en ouder gebruiken maken van hun stemrecht.”

Omdat de gemeente Tubbergen wil benadrukken dat stemmen geen plicht is, maar een voorrecht en ook een beetje een feestje, bezoekt de burgemeester alle 13 stembureaus in de gemeente. Daar trakteert ze de stembureauleden én de stemmers die op dat moment aanwezig zijn.

Mobiele stembus

Inwoners die in één van de verzorgingshuizen wonen, hoeven niet ver te reizen om te gaan stemmen en kunnen gebruik maken van de mobiele stembus. Die rijdt voor bij de Eeshof (’t Meulenbelt) in Tubbergen van 10.00 uur tot 11.30 uur, Erve Mensman in Geesteren van 14.00 uur tot 15.00 uur en de Amanshoeve in Manderveen van 15.30 uur tot 16.30 uur.

‘Feest der democratie’

Alle stembureaus gaan op 21 maart om 07.30 uur open en sluiten om 21.00 uur. Direct aansluitend daarop worden de stemmen geteld. “Vanaf dat moment wordt het spannend”, vindt de burgemeester. “Want dan wordt duidelijk wie zich de komende jaren zullen gaan inzetten voor het algemeen belang van onze gemeente.”

De uitslagen én het opkomstpercentage worden ook vanaf 21.00 uur bekendgemaakt in het gemeentehuis. “Hiervoor wil ik bij deze alle inwoners van Tubbergen uitnodigen”, benadrukt burgemeester Haverkamp. “Het wordt een gezellige ongedwongen avond met een hapje en een drankje. Het wordt echt een feest van onze democratie.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen