Selectieteam VKC’03 onderworpen aan serie lichamelijke tests

Foto:

Het eerste herenteam van waterpolovereniging VKC’03 meet dit seizoen op een originele wijze de conditie van de selectiespelers. Namens de fysiologische praktijk Bewust Bewegen hebben Hans Peter Wallenburg en Tanya Waanders een aantal functionele testen afgenomen bij de heren.

Het doel van de tests is om een nader licht te werpen op het uithoudingsvermogen, de kracht en het krachtuithoudingsvermogen, de wendbaarheid, schotkracht, precisie, lenigheid en snelheid van de spelers. Zij, en natuurlijk hun trainer, verkrijgen daarmee inzicht in hun sterke en zwakke punten en zien of zij boven- of onder-gemiddeld scoren ten opzichte van de groep.
Van sommige testen zijn normwaarden bekend, zodat de score van de spelers vergeleken kan worden met de norm. De trainer kan vervolgens aan de hand van de testuitslagen zijn/haar doelen bijstellen of krijgt bevestigd dat hij/zij op de goede weg zit. Ook is de test een meetmoment waarop kan worden teruggevallen, indien een speler langere tijd door een blessure wordt beperkt. Dit soort functionele testen is daarom een mooi hulpmiddel voor veel verschillende sporten en biedt veel voordelen voor spelers respectievelijk trainers.
De waterpoloërs van VKC’03 waren enthousiast over de testen en de uitvoering daarvan. De eerste keer zijn er beginwaardes vastgesteld en de tests zullen in dit seizoen nog 2 keer worden herhaald. Hierbij wordt de persoonlijke progressie (of achteruitgang) in beeld wordt gebracht.
Uitdaging
Voor Bewust Bewegen was het testen van de waterpoloërs wel een uitdaging, geeft Tanya Waanders aan. “Er zijn geen gestandaardiseerde testen, waardoor er ook geen normwaarden bekend zijn. De testbatterij voor waterpoloërs is nu zo samengesteld dat we, door het opbouwen van eigen data, vergelijkingen kunnen maken in de tijd. Wij verwachten daarmee de trainer en spelers nog meer te kunnen ondersteunen in het behalen van hun doelen.”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen