Brandweerlieden klagen over misstanden binnen eigen korps

De raadsleden Bas Olde Hampsink (CDA) en Henk Wessels (PvdA) zijn onlangs ingelicht over misstanden bij de Tubbergse brandweer. Volgens 3 betrokken leden van het lokale brandweerkorps worden er verkeerde keuzes gemaakt en komt daardoor mogelijk ook de veiligheid van burgers in het geding.Eén van de problemen die de brandweermensen aankaarten, is het feit dat een bepaald hulpverleningsvoertuig wegbezuinigd wordt terwijl deze nog makkelijk jaren in gebruik had kunnen zijn en er voldoende opgeleid personeel daarvoor aanwezig is. “Veiligheidsregio Twente heeft daartoe beslist”, zo liet Olde Hampsink tijdens de gemeenteraadsvergadering weten. “In plaats daarvan worden andere voertuigen, de zogeheten HV1, in de buurt van de snelwegen geplaatst. In het buitengebied zijn daarentegen minder grotere voertuigen beschikbaar. Wij vragen ons af of de aanrijtijden langer worden door deze herverdeling.”

Volgens de brandweerlieden zijn er ook onveilige situaties bij de verplichte testen die de brandweerlieden moeten ondergaan, waardoor er gevaar is voor blessures. Olde Hampsink: “En is er wel sprake van langetermijnvisie als een nieuw ingerichte persluchtruimte in de Tubbergse kazerne bij nader inzien niet mag worden gebruikt? Brandweerlieden zijn hier speciaal voor opgeleid, maar kunnen niets doen met hun opleiding.”
Weinig animo
In de afgelopen jaren zijn er 8 brandweerlieden gestopt, aldus de brandweerlieden. “Momenteel kent Tubbergen een onderbezetting van zeker 7 personen en de animo voor het vrijwilligerswerk bij de brandweer is gering. Ook is de gemiddelde leeftijd van het huidige korps aan de hoge kant. Wij maken ons daarom zorgen over de nabije toekomst van de Brandweer Tubbergen en horen graag, in het belang van de veiligheid van onze burgers, wat de verantwoordelijke portefeuillehouder gaat ondernemen om de leegloop bij de plaatselijke brandweer een halt toe te roepen”, zei Olde Hampsink.
Leegloop wel een groot probleem
Burgemeester Stegers bleek nauwkeurig op de hoogte van de stand der zaken binnen het Tubbergse brandweerkorps en gaf aan dat de sanering van het voertuig en de persluchtruimte juist een goede zaak is vanwege kostenbesparingen. Daarnaast is er volgens hem geen sprake van een risico door de grotere verspreiding van de voertuigen en zijn er inmiddels ook afdoende maatregelen genomen om te voorkomen dat iemand zich zou blesseren tijdens een test. Het verloop in de aantallen brandweerlieden is wel een groot probleem, zo gaf hij daarnaast aan. “Om een voorbeeld te geven, in Ootmarsum is een soortgelijke oproep geweest voor het werven van vrijwillige krachten. Daar verschenen 8 kandidaten, terwijl dat hier bij 1 of 2 stokt. Dit is inderdaad zorgelijk en daarover hebben we regelmatig contact met het korps. Waar het precies aan ligt is moeilijk, maar het zou kunnen komen doordat een aantal brandweermensen niet al te positief is over het werk. Zo van ‘doe het maar niet, er is zoveel veranderd dat het niet meer leuk is’. Als men zoiets uitstraalt of aangeeft, werkt dat natuurlijk averechts bij de werving. Dit geldt overigens niet voor de brandweerlui waar jullie mee gesproken hebben, die zijn juist heel passioneel over het vak”, aldus Stegers.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen