DC: Bieb en muziekschool Kaliber moeten de kans krijgen zich aan te passen

Vanavond geeft Anoesjka Kemperink (Dorpen Centraal) het college van B&W via een motie de opdracht om een actieve, ondersteunende, coördinerende en regisserende rol in te nemen ten aanzien van de herstructurering van zowel de Openbare Bibliotheek als Kaliber Kunstenschool. “Beide organisaties moeten, desgevraagd, beroep kunnen doen op de kennis en kunde van zowel het college als het ambtelijk apparaat om zoveel mogelijk ondersteund te worden ten aanzien van de herstructurering van de organisatie”, zo gaat Kemperink straks laten weten.

Zowel de creatieve kunsten- en muziekschool Kaliber als Bibliotheken Tubbergen krijgen in de komende jaren te maken met forse bezuinigingen.
Zoeken naar oplossingen
Dorpen Centraal (DC) vindt leefbaarheid voor alle huidige en toekomstige inwoners van de gemeente Tubbergen zeer belangrijk. “We hebben er dan ook moeite mee dat er een drastische bezuiniging op onze culturele en maatschappelijke voorzieningen wordt gelegd zonder enige vorm van ondersteuning”, legt Kemperink uit. “Beide organisaties moeten volgens ons de kans krijgen, met behulp van het college, om hun organisatie en werkwijze anders in te richten op basis van een structureel lagere subsidie. Wij zien dan ook duidelijk een regisseursrol voor het college weggelegd ten aanzien van het samenbrengen van mogelijke partners, het mogelijk maken van het combineren van functies van verschillende dorpsvoorzieningen en het aangaan van verschillende samenwerkingsverbanden. Dit alles uiteraard in samenspraak met of op verzoek van zowel de Openbare Bibliotheek als Kaliber Kunstenschool, die beiden goed in staat worden geacht in te kunnen schatten welke vorm van ondersteuning ze vanuit het college zouden kunnen gebruiken.”
Herstructurering van bieb
Met name de Openbare Bibliotheek zal volgens DC de organisatiestructuur moeten heroverwegen en op zoek moeten naar nieuwe manieren om de kerntaken, die nu worden uitgevoerd worden door de Openbare Bibliotheek, zoveel mogelijk te waarborgen voor de gemeente. “Een grote uitdaging, waarbij de kennis en kunde van zowel het college als het ambtelijk apparaat en het bijbehorende netwerk van belang kan zijn. Zo zou hulp, bij het onderzoeken of een gecentraliseerd bestuur van buurtgemeenten kan leiden tot een structurele besparing bij de Openbare Bibliotheek, gewenst kunnen zijn.”
Gemeente is aan zet
In het coalitieakkoord wordt er gesproken over ‘naast de burgers staan’ en ‘kijken naar mogelijkheden, in plaats van naar onmogelijkheden’. Kemperink: “Wij verwachten dat de gemeente deze uitspraken ten aanzien van bovengenoemde culturele voorzieningen waarmaakt door middel van een ondersteunende en coördinerende rol.”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen