‘Gemeentebestuur, wees eens een beetje creatief!’

Dorpen Centraal is bepaald geen voorstander van lastenverzwaring voor de burgers door middel van een stijging in de OZB-tarieven, zo gaf de partij gisteravond – tijdens de behandeling van de begroting voor 2015 – aan. Naar eigen zeggen hadden ze liever een andere, solide, oplossing gezien om het begrotingstekort te dichten.

De beide raadsleden van Dorpen Centraal (DC), fractievoorzitter Leon Oosterik en Anoesjka Kemperink, verbaasden zich over het feit dat men zich niet aan het coalitieakkoord heeft gehouden waarin vermeld staat dat OZB-tarieven niet gebruikt worden om de begroting sluitend te maken. “Het eenmalig niet doorvoeren van 4% rioolheffing als ’tegenprestatie’ valt in het niet bij structurele lastenverzwaring die het de burgers oplevert”, zo gaf Leon Oosterik aan.
Rotondes en bos laten adopteren
Ook het aangeven wat wél kan in plaats van wat niet kan, ziet de oppositiepartij als een gemiste kans. “Er wordt enkel gesproken over bezuinigingen.  Enige creativiteit om inkomsten te genereren zoals bijvoorbeeld  het laten ‘adopteren’ van rotondes of bosgebieden door bedrijven, zien we nergens terug. Ook bij het kijken naar herstructurering van bedrijventerreinen houdt men voornamelijk de geijkte paden aan. Wij zouden graag zien dat het college daarnaast ook openstaat voor creatieve denkwijzen. Zo zou je bijvoorbeeld de herstructurering als project kunnen aanbieden aan hogescholen om zodoende studenten met een open en ongeremde blik te laten nadenken over niet alledaagse invullingen van een bedrijventerrein. Dit alles natuurlijk met als doel bedrijvigheid te genereren die ten goede komt aan de werkgelegenheid en de levensvatbaarheid van de dorpen”, aldus Kemperink.
Investeren in plaats van bezuinigen
DC vind dat iedereen recht heeft op goede zorg en juiste ondersteuning. Ook vinden ze dat er op dit punt ook de nodige investeringen gedaan mogen worden. Naast de verhoging van de reserve om dit te bewerkstelligen zou de partij wel graag een meersporenbeleid zien. “Dat niet alleen nu maar vooral in de toekomst minder inkomsten en hogere uitgaven zullen zijn, mede door de vergrijzing, is duidelijk. Wij willen dat het college meer investeert in het behoud en aantrekken van jongere doelgroepen naar onze gemeente om ons demografische plaatje beter in balans te krijgen. Het aanbieden van enkele startersleningen is daarbij niet voldoende. Daarnaast vinden wij, zoals al eerder gezegd, dat het college na moet denken over manieren om inkomsten te genereren waarbij er geen sprake is van lastenverzwaring voor de inwoners. Onze ziet dit als onderdeel van een groter geheel om de gemeente Tubbergen ten aanzien van zorg en leefbaarheid toekomstbestendig te maken. Het is tijd voor creatieve ideeën, maar ook voor echte daadkracht en lef”, zei Kemperink. “Daarnaast hebben wij herhaaldelijk onze zorg uitgesproken over de belasting van de mantelzorgers. Wij zijn blij dat het college ondersteuning wil bieden maar vragen ons wel af waar deze ondersteuning concreet uit bestaat. Er wordt gesproken over respijtzorg en mantelzorg-complimenten, maar waar de mantelzorger van nu straks naar kan uitkijken hebben wij ook nog niet helemaal helder. Wij willen er in ieder geval voor waken dat we niet te veel gaan vragen van de mantelzorgers die zich elke keer weer belangeloos en met zorg inzetten voor familie en vrienden”, vulde Oosterik aan.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen