Gemeente verwacht nieuwe financiële tegenvallers

Hoeveel precies is nog onduidelijk, maar sowieso erg negatief voor Tubbergen. Zo vat wethouder Tom Vleerbos van financiën samen wat er in de komende jaren te wachten staat voor de gemeente, omdat de overheid minder geld over heeft voor de Awbz/Wmo, Participatiewet en Jeugdzorg. “Want 1 ding is wel duidelijk, het zal niet meevallen. Maar hoe erg het nou exact is, weten we nu nog niet”, aldus Vleerbos.De gemeente Tubbergen geeft op dit moment vooral tegengas, aldus Vleerbos vanmiddag. “Dat doen we via alle mogelijke kanalen. Samen met de 14 andere Twentse gemeenten in de richting van de bewindslieden. Gisteren nog bijvoorbeeld. De kortingspercentages die we in samenspraak met de gemeenteraad hebben afgesproken gaan we wel halen, maar dit komt er dus nog eens bovenop.” En vorige week heeft CDA Tubbergen die boodschap overgebracht bij partijleden in Den Haag, vult wethouder Roy de Witte meteen aan.

Vleerbos geeft toe dat het er niet al te florissant uitziet voor Tubbergen. “Het concept dat we nu hebben liggen, pakt erg negatief uit voor ons. We hebben hier een redelijk goed voorzieningenniveau, dat speelt ook mee. Het klinkt misschien gek, maar wat dit aangaat – omdat men naar het totaal kijkt – werkt dat gegeven nou juist in ons nadeel. De 14 Twentse gemeenten hebben aangegeven solidair met ons – en andere gemeenten die dit aangaat – te zijn en daardoor staan we sterker in onze zorgen, maar of het uiteindelijk helpt is nog koffiedik kijken.”
Als het om de bedragen gaat, kan de wethouder van financiën niet precies aangeven welke tegenvaller er aan zit te komen. “Er zijn eens bedragen genoemd als €15 per decentralisatie, per inwoner. Dan kom je ongeveer uit op €1 miljoen. Maar als er bijvoorbeeld voor de Jeugdzorg €10 uitkomt rollen, scheelt dat meteen een ton. Dat is dus niet niks. Het gaat ook nog eens om structurele kortingen, vanaf 2015 en daarna. In het meest negatieve scenario welteverstaan”, geeft Vleerbos nadrukkelijk aan. Hij is dan ook niet te spreken over de opgelegde (extra) bezuinigingen. “Het is niet eerlijk in historisch perspectief en gezien hetgeen we nu uitgeven.”
Eind mei komend jaar komt er meer duidelijkheid over de cijfers, denkt Vleerbos.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen