Gemeentelijke onderscheiding voor Jorick Webbink (12) en klas 1KG4 van Canisius

Vanmiddag zijn er 2 jeugdlintjes uitgereikt op scholengemeenschap Canisius te Tubbergen. Zowel de gehele klas 1KG4 van de school als Jorick Webbink uit Geesteren kreeg de gemeentelijke onderscheiding.”Het jeugdlintje is een jaarlijkse prijs voor jongeren tot en met 18 jaar die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor anderen. In 2011 is het jeugdlintje voor het eerst uitgereikt. In de daaropvolgende jaren is het niet gekomen tot een uitreiking. Het is daarmee nu dus de 2e keer dat het jeugdlintje uitgereikt is”, aldus burgemeester Stegers.

Juryrapport
Er is volgens de jury sprake van een verbindende factor tussen Jorick Webbink en de klas 1KG4 van Canisius Tubbergen. Die verbindende factor is Mart Lohuis. Hij is visueel gehandicapt en heeft eerder op het speciaal onderwijs voor blinden en slechtzienden doorlopen. Dit jaar gaat Mart voor het eerst naar het regulier onderwijs. Juryvoorzitter Gerard aan de Stegge: “Toen duidelijk werd dat hij voor het vervolgonderwijs naar het Canisius in Tubbergen zou gaan, heeft Jorick spontaan aangeboden om samen met hem naar school te fietsen op een tandemfiets. Momenteel fietsen zij elke dag samen naar Tubbergen.”
wuzt8xl8paqx852t6u0vq6zn2
Burgemeester Stegers: “Samen met de klassementor (Maaike Meijer) heeft de klas besloten om een ‘maatje’ voor Mart aan te stellen, een taak die elke week iemand anders op zich neemt. De rol van ‘maatje’ betekent dat je verantwoordelijk bent voor Mart vanaf de eerste bel tot aan het einde van de schooldag. Dus naar de klas brengen, meenemen in de pauze, boeken uit het kluisje halen en dergelijke. Zonder weerwoord zetten zij zich allen in voor Mart.”
Een docent/ambulant begeleider van Bartimeus speciaal onderwijs heeft Mart gevraagd wat hij het allermooiste vond op het Canisius. Hij gaf als antwoord “dat ik vrienden in mijn klas heb en dat ik gewoon mezelf kan zijn bij hen.”
hajoktdtcb1tcoskx1w9a401i

Advies
Een jury adviseert het college ieder jaar over de uitreiking van het jeugdlintje. De jury bestaat uit Janneke Nijhuis (vertegenwoordiger vanuit de jeugd), Monica Bijen (SWT/Jongerenwerkster), René Oude Alink (directeur SG Canisius locatie Tubbergen) en Gerard aan de Stegge (directeur Basisschool Mariaschool Reutum).
Eerdere winnaars
In 2011 waren Annemiek Assen uit Vasse en Wout Wesselink uit Tubbergen de eersten die het Jeugdlintje in ontvangst namen. Beide kregen overigens eerst enkele andere prijzen, omdat het ontwerp voor het lintje nog niet klaar was.
Tiemen Hams uit Tubbergen bleek het winnende ontwerp te hebben gemaakt, nadat er op de Tubbergse locatie van scholengemeenschap St. Canisius een wedstrijd over was uitgeschreven.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen