‘Stenen alleen bruisen niet’

Het college van B&W heeft ingestemd met de invoering van reclamebelasting. Deze belasting wordt ingevoerd op verzoek van een groep Tubbergse ondernemers. Met de inkomsten uit deze belasting kan een ondernemersfonds opgezet én gevoed worden.

De belasting is nodig om samen te kunnen investeren in het dorp Tubbergen. Het geld wordt ingezet om meer evenementen, projecten en activiteiten te organiseren in het centrumgebied van het dorp Tubbergen. “Uiteindelijk doel is een aantrekkelijk dorp voor winkelend publiek zodat er meer bezoekers naar het centrum komen die meer besteden en zo meer omzet genereren”, aldus wethouder De Witte, portefeuillehouder ondernemingsklimaat en detailhandel. 
‘Gezamenlijk de schouders eronder’
Ondernemersvereniging Tubbergen heeft in voorjaar 2013 aangegeven te willen kijken naar de  mogelijkheden voor de invoering van een ondernemersfonds waar alle ondernemers in een afgebakend gebied van centraal Tubbergen aan bijdragen. Het idee erachter is om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren om het centrum van Tubbergen te laten bruisen. Gedurende het traject is de Stichting Belangenbehartiging Centrum Tubbergen aangesloten en dit heeft onlangs tot een nieuwe ondernemersvereniging geleid: Ondernemers Hart Tubbergen (OHT). Deze vereniging heeft onlangs het ondernemersfonds Stichting Ondernemers Hart Tubbergen (SOHT) opgericht.
“Wij willen graag meer bezoekers naar het centrum trekken. Dit doe je onder andere door meer evenementen en activiteiten te organiseren. Denk ook aan maatregelen om de sfeer te optimaliseren, zoals mooie kerstverlichting en bloembakken e.d. Bezoekers moeten het centrum beleven! Zo hebben we nu een mooi heringericht centrum met een mooi plein, maar stenen alleen bruisen niet”, aldus Horst in ’t Veld, voorzitter van de Stichting Ondernemers Hart Tubbergen (SOHT).
“Tubbergen één van de aantrekkelijkste dorpen van Noordoost Twente”
“We gaan met elkaar aan de slag met een meerjarenbeleidsplan om van Tubbergen één van de aantrekkelijkste (winkel)dorpen van Noordoost Twente te maken, met een levendig en vitaal dorpscentrum voor bezoekers en inwoners van de gemeente Tubbergen. We hebben de afgelopen tijd in goede en nauwe samenwerking met de gemeente alles geregeld om op 1 januari aanstaande van start te kunnen gaan en dat is ook echt nodig. Als ondernemers willen we gezamenlijk de schouders er onder zetten en aan de slag. Een ondernemersfonds waar iedereen aan meebetaalt is een goed middel. Freeriders zijn er straks niet meer. Alle ondernemers in het centrumgebied dragen bij, doen mee en profiteren ervan en de inwoners en bezoekers houden daardoor ook in de toekomst een zo compleet mogelijk aanbod van diensten en producten. Het is echt van ons samen”, benadrukt Horst in ’t Veld. 
Profiteren
Wethouder De Witte is zeer te spreken over het initiatief van de ondernemers. “Een krachtig en sprankelend dorpscentrum, daar profiteren we allemaal van. Uiteindelijk doel is natuurlijk om bestedingen te laten stijgen en de economie in Tubbergen een impuls te geven. Wij werken dus graag mee aan het initiatief van de ondernemers.”
Gemeenteraad nu aan zet
Het college van Tubbergen heeft ingestemd met het convenant reclamebelasting. Hierin staan de afspraken tussen de gemeente en de SOHT. Voor invoering van belasting moet de gemeenteraad de verordening reclamebelasting 2015 vaststellen. De reclamebelasting wordt in twee termijnen geïnd door de gemeente. De opbrengst van de reclamebelasting wordt vervolgens via een subsidie beschikbaar gesteld aan het SOHT.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen