Meisjes onder 18 jaar van Jolly Jumpers pakken Nederlands kampioenschap

Het U18-team van Jolly Jumpers mag de kampioensvlag hijsen. In een zinderende eindstrijd om de Nederlands titel trokken de Tubbergse meiden aan het langste eind.

Na een ‘Amerikaanse’ voorstelronde in het donker, waarbij iedere speler even in de spotlights kwam te staan, ging de spannende wedstrijd van start. Althans, voor eventjes dan. Het scorebord liet het afweten, maar kon na 10 minuutjes gerepareerd worden. De spanning was meteen om te snijden, met nerveuze moeders en vaders als nagelbijtende en juichende toeschouwers.

Bente Kamphuis (9), stoomde in de 8e minuut van het eerste kwart dwars door de verdediging van de Katwijk heen – alsof ze er niet stonden – met een schone layup en 2 punten tot gevolg. De stand bleef toen nog wel in evenwicht schommelen. In het daaropvolgende kwart bleef het stuivertje wisselen: 20-20, 23-23, et cetera. Meike Koelman was zo fanatiek dat ze een tegenstander compleet torpedeerde, hoewel de normaal gesproken U20-speelster er hoofdschuddend zelf anders over dacht. Halverwege was het 28-27.

Door een technische fout voor aanmerkingen op de scheids door een speelster van Katwijk, eind derde kwart (42-37), kantelde de wedstrijd. Direct erna schoot een Katwijkse er een driepunter in, maar Jolly Jumpers U18 bleef op 5 punten voorsprong. Estelle Droste lepelde er nog eentje in en de o zo gewenste 7 punten verschil – genoeg voor het kampioenschap – was bereikt. Een driepunter van Meike Koelman zorgde zelfs voor 50-40 in de 9e minuut van het vierde kwart. Katwijk leek de controle compleet kwijt te zijn met een rebound van Noëlle Droste (52-40) als bonus.

De eindfase was zo rommelig, het ging alle kanten op. Jolly Jumpers U18 leek het te laten lopen, maar een sterke opleving in de laatste 2 minuten bracht de gewenste voorsprong. Met nog zo’n 20 seconden op de klok kon Madée Reinerink vrijuit naar de basket en de stand van 5 naar 7 punten verschil brengen. De overgebleven tijd bleek onvoldoende voor de Katwijkers; de roodhemden konden feest gaan vieren (64-57).

Madee Sjoers, vaste speelster van het Tubbergse basketbalteam, kon er vanwege een trip naar Azië niet bij zijn. Naar verluidt keek ze wel via een livestream mee.