Recordaantal nieuwbouwkavels verkocht in gemeente Tubbergen

Foto: Facebook / Gerard Grobbink

Er is met name behoefte aan starterswoningen in de gemeente Tubbergen en dat vertaalt zich terug in de gemeentelijke kavelverkopen van de afgelopen 3 jaar; een record.

In 2014 waren er dat 21, 34 in 2015, 75 in 2016 en vorig jaar 41. Volgens woordvoerder Erna Ekkelkamp is dat een recordaantal t.o.v. eerdere collegeperiodes.

Liefst 75% van de kavelkopers waren starters op de woningmarkt. Animo genoeg dus, maar de gemeente dient zich wel te houden aan regionale woningbouwafspraken. De afspraken gaan over het aantal te bouwen woningen en de hoeveelheid bouwgrond die in voorraad is. “Dit betekent bijvoorbeeld dat er niet tot in het oneindige nieuwe woningen gebouwd kunnen worden”, vertelt wethouder Erik Volmerink. “We vinden het daarom belangrijk om de juiste woningen te bouwen. Voor nu, maar zeker ook voor de toekomst. Juist omdat wij duurzaam willen bouwen, met oog voor die toekomst, zal het antwoord op een woonwens niet altijd nieuwbouw zijn. Dat hoeft ook niet, want ook van de bestaande woningen die op de markt komen, kunnen nieuwe bewoners hun thuis maken.”

In de komende 10 jaar mogen er nog ongeveer 500 woningen bijgebouwd worden in de gemeente Tubbergen, dus gemiddeld 50 per jaar.

‘Dorp bepaalt zelf’

Om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de woonbehoefte, wordt er binnen Mijn Dorp 2030 in elke kern actief meegedacht over het thema wonen. Themagroepen brengen mede in kaart aan welk type woningen behoefte is in hun eigen dorp en delen dit met de gemeente.

“We hebben in de afgelopen jaren veel gebouwd en op dit moment liggen er in elke kern nog kavels”, zegt Volmerink. “Denk daarbij aan de Bessentuin in Manderveen, De Scholt III in Fleringen, Hof van Plegt en erve Veldboer in Langeveen, Loosan in Reutum, in Albergen wordt gekeken naar omgeving Miets en is er een strategische grondaankoop voor nieuwbouw gedaan . In Geesteren lopen meerdere inbreidingsplannen en we hebben daar ook nog grond op plan Hutten II. Ook in Tubbergen zelf gaat in de toekomst nog volop gebouwd worden als het Weleveld, tuincentrum De Esch en de Marke ontwikkeld worden. En dan zijn er ook nog particuliere plannen en verder liggen er nog diverse ideeën voor potentiële inbreidingsplannen en herstructureringsplekken in diverse kernen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen