Eerste 10 bedrijven melden zich voor gratis dakscan

Jan Kruse van de Kruse Groep
Jan Kruse van de Kruse Groep
Foto: Gemeente Tubbergen

Sommige daken van oudere gebouwen bevatten asbest. Dat geldt ook voor een aantal panden op de industrieterreinen van de gemeente Tubbergen. Samen met de provincie Overijssel, heeft gemeente Tubbergen besloten samen een gratis dakscan aan te bieden.

Inmiddels hebben zich 10 bedrijven aangemeld, waaronder de Kruse Groep uit Geesteren. Het eerste gebouw van dit bedrijf dateert uit 1973 en het dak bestaat uit asbestplaten.”Dat was bij ons bekend, maar vanwege de economische crisis hebben we de sanering uitgesteld. Anders was de dak beplating al lang vervangen”, zegt directeur Jan Kruse. “Toen de gemeente de gratis dakscan aanbood, hebben we ons al vrij snel aangemeld. Vóór 2024 moet al het asbest dat in contact komt de buitenlucht  namelijk verwijderd zijn. Het is goed dat de gemeente pandeigenaren hiervan bewust maakt en de eerste stap zet door middel van het aanbieden van een dakscan.”

Vraag en oplossing

Na de dakscan krijgen de deelnemers informatie over de te zetten stappen om het asbest te laten verwijderen. De informatie heeft betrekking op asbestsanering, fiscale voordelen en duurzame stimuleringsregelingen zoals: asbest eraf, zonnepanelen erop. De informatie is toegespitst op de individuele situatie.

Goed initiatief

Kruse Groep is blij met de kans die de provincie en de gemeente Tubbergen de pandeigenaren bieden. Al plaatst Jan Kruse een kritische noot bij de financiering van de sanering. “Het initiatief is prima”, legt de directeur uit. “Ik denk alleen dat er nog meer aanmeldingen voor een dakscan zouden komen als de provincie of het rijk deelnemers een reductie in de saneringskosten kan bieden. Er moet een stimulans zijn om via deze scan tot sanering over te gaan. In ons geval gaat het bijvoorbeeld wel om 3.500 vierkante meter dak. Dat is geen kwestie van een paar duizend euro. Wellicht kan dit nog eens besproken worden.”

Wethouder Erik Volmerink geeft aan dat er op dit moment gewerkt wordt aan een plan van aanpak. “Dit doen wij samen met de provincie”, aldus Volmerink. “In het plan van aanpak wordt onder andere opgenomen welke regelingen er zijn, slim samenwerken met saneerders, gebiedsgerichte aanpak, koppeling met duurzaamheid, fiscale aspecten en de communicatie naar burgers en bedrijven. We hopen binnen enkele maanden hierover meer duidelijkheid te kunnen geven.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen