Hack bij gemeente Almelo te wijten aan een onvoorzichtige ambtenaar

Foto: Freek van den Bergh

Bij het datalek dat de gemeente Almelo geconstateerd heeft, zijn de persoonsgegevens gelekt van tenminste 282 mensen.

Dat laat het college van burgemeester en wethouders van de stad weten aan de gemeenteraad. De betrokkenen zijn intussen persoonlijk op de hoogte gebracht via een brief. Die is o.m. in samenwerking met de gemeente Tubbergen verstuurd, aangezien ook Tubbergenaren getroffen kunnen zijn door deze digitale miskleun.

Uit het nog voortdurende onderzoek is gebleken dat de persoonsgegevens van 282 personen zijn opgehaald via een geïnfecteerde computer van een medewerker, waarop een bepaalde plug-in geïnstalleerd was. Deze plug-in was in de periode van 2 mei tot 9 september 2016 actief.

De gelekte gegevens bestaan uit het burgerservicenummer (BSN) van de betrokkenen, al dan niet in combinatie met naam en/of de geboortedatum en/of het kenteken van hun auto.

Misbruik mogelijk

Dit betekent dat er een risico bestaat op misbruik. Hoe groot het risico daadwerkelijk is voor deze personen, is volgens de gemeente moeilijk aan te geven.

De 282 personen zijn in 2 groepen onder te verdelen. De eerste groep betreft mensen die in deze periode een aanvraag hebben gedaan voor een bijstandsuitkering of reeds een uitkering hebben ontvangen. De tweede groep betreft personen van wie de gegevens zijn opgevraagd bij het onderzoek naar het recht op een bijstandsuitkering van een inwoner uit de gemeente Almelo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen