Innovatie en vakmanschap voeren de boventoon bij werkbezoek CDA aan Vasse

Zaterdag bezocht een delegatie van CDA Tubbergen 2 bedrijven in Vasse, te weten LEDnovate en Bouwbedrijf Scholte op Reimer. Aansluitend gaf de jeugddorpsraad een presentatie over een onlangs gehouden enquête over huisvestingswensen van de jeugd in Vasse.

Het werkbezoek startte bij LEDnovate: een jong en dynamisch bedrijf dat nog maar 2 jaar geleden is opgericht door Guus Arends en Harm Oude Luttikhuis. Inmiddels heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt en hebben ze 5 mensen in dienst en een keten van groothandels en installateurs om zich heen verzameld als samenwerkingspartners. Met een innerlijke missie, passie en drive houden de 2 eigenaren zich bezig met het doorontwikkelen en optimaliseren van de Ledtechnologie. Zo is men dagelijks bezig om optimale verlichtingsplannen te ontwikkelen.

Wat ooit begonnen is als passie voor verlichting tijdens de wagenbouw voor de verlichte optocht in de carnavalsperiode, is nu uitgegroeid tot een bedrijf in Ledverlichtingsprojecten voor diverse grote (productie)bedrijven in heel Nederland en delen van Duitsland.

“Ledverlichting is energiezuiniger, geeft meer en optimaler licht, maar is vooral duurzaam”, verklaart Harm Oude Luttikhuis. “Door een goed lichtplan gaat zelfs het ziekteverzuim naar beneden, hierdoor is het voor bedrijven een investering, maar wel een die ze in een paar jaar terugverdiend hebben.” “Door het dimmen van het licht als er niemand aanwezig is, hebben we in sommige bedrijven een besparing kunnen realiseren van wel 93%”, aldus Guus Arends. LEDnovate is voortdurend aan het innoveren en vernieuwen en wil op deze manier blijven meedraaien in de top van Nederland op dit gebied. Het bedrijf is opgestart en gevestigd in Vasse en de eigenaren zijn zeker voornemens om daar te blijven. Enthousiasme en betrokkenheid is voor hen belangrijker dan een zichtlocatie in een grote stad. De komende jaren wil het bedrijf zich naast de (productie)bedrijven met een 24-uurs ploegendienst ook gaan richten op straatverlichtingsprojecten en openbare ruimten.

Vervolgens werd door de CDA-leden een werkbezoek gebracht aan Bouwbedrijf Scholte Op Reimer in Vasse: een familiebedrijf dat werd opgericht in 1988 en nu weer wordt voortgezet door de volgende generatie. Merle Scholte Op Reimer en Lex Lansink gaan het bedrijf voortzetten waarmee Benno en Willemien Scholte op Reimer begonnen zijn. De 2 laatstgenoemden blijven nog zeker actief binnen het bedrijf, maar zullen de komende jaren een stapje terug gaan doen. ‘Vakkundig en exclusief – Vakwerk uit Vasse’ is de missie van het bouwbedrijf. Naast nieuwbouw in het iets hogere segment, richt het bedrijf zich vooral op restauratie en renovatie. Hierbij zijn ze expert in het hergebruik van oude en nostalgische materialen.

Het is telkens weer een uitdaging om met oude materialen toch te voldoen aan de nieuwste eisen en om toch toekomstgericht te kunnen bouwen. Hiervoor is hoog kwalitatief, gemotiveerd en zelfstandig personeel een vereiste. Ieder jaar biedt het bedrijf plaats voor 2 leer-werkplekken voor jongeren, om zich het vak eigen te kunnen maken. “Kozijnen en verdere benodigde materialen worden vervaardigd in de eigen werkplaats. Hierdoor kan er op maat gewerkt worden en kunnen oude materialen nog beter gecombineerd worden in de woningen”, aldus Lex Lansink.

Het is de laatste jaren steeds moeilijker voor bouwbedrijven om goed personeel te vinden. Steeds minder jongeren ambiëren een toekomst in de bouw. Vakmensen komen er steeds minder. Door de vergrijzing zien de eigenaren hier een tekort ontstaan. “Tot op heden hebben we ieder jaar nog 2 leerlingen de kneepjes van het vak weten bij te brengen. We hopen dat er toch nog weer een omslag komt en de jongeren weer liefde krijgen voor het oude ambacht en vakmanschap”, aldus Merle Scholte Op Reimer.

Afsluitend van het CDA-werkbezoek stond er een presentatie van de jeugdafdeling van de dorpsraad in Vasse op het programma. Zij hebben een onderzoek uitgevoerd onder de jeugd van Vasse, Mander en Hezingen om te kijken hoe het met de woonbehoefte van de jeugd is gesteld. Wat wil de jeugd? Blijven ze in Vasse of willen ze vertrekken naar de stad? Als ze voornemens zijn in Vasse te blijven, willen ze dan kopen of huren? Is er ook behoefte aan voorlichting door professionals over wonen?

Middels een uitgebreide enquête heeft de dorpsraad jeugd de jongeren gevraagd naar hun mening. Het blijkt dat er van de ingevulde vragenlijsten het merendeel voornemens is om te blijven wonen in het kerkdorp. Veel van de jongeren die de lijst hebben ingevuld, wonen nu nog bij hun ouders thuis. Ze hebben interesse om in de toekomst toch een huis te kopen. Ook komt er naar voren dat er van deze categorie meer dan de helft zeker behoefte heeft aan een informatieavond. Deze avond kan dan meer inzicht geven in de behoeften van de jongeren. De dorpsraad jeugd gaat binnenkort een initiatief nemen om een informatieavond te organiseren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen