Tubbergen krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester

Wilmien Haverkamp-Wenker
Wilmien Haverkamp-Wenker
Foto: Redactie

De gemeente Tubbergen krijgt in de persoon van Wilmien Haverkamp-Wenker (50) een nieuwe burgemeester. De allereerste vrouwelijke eerste burger in de geschiedenis van Tubbergen neemt de ketting over van burgemeester Stegers.

Op de functie van nieuwe door de kroon benoemde burgemeester van Tubbergen hadden 32 personen in de leeftijd van 36 tot 61 jaar gesolliciteerd bij de commissaris van de Koning, Ank Bijleveld-Schouten. Onder de sollicitanten bevonden zich 11 vrouwen. Haverkamp (partij-onafhankelijk) is geboren in Oud-Lutten (gemeente Hardenberg), maar nu woonachtig in Overdinkel. Ze is nog nooit eerder burgemeester of wethouder geweest, maar is op dit moment wel stadsdeelmanager van Enschede-Noord. Per videoverbinding stelde ze zich vanavond voor en beantwoordde diverse vragen. “Haar moderne bestuursstijl, vernieuwende aanpak en haar kijk op zaken sluiten nauw aan bij ons burgemeestersprofiel”, aldus Ursula Bekhuis (Gemeentebelangen/VVD).

“Wij hebben hier nadrukkelijk rekening mee gehouden”, zegt Henk Wessels (PvdA). “Ze is een hartelijke vrouw, die met haar warme persoonlijkheid en inhoudelijke kennis voor ons de juiste burgemeester is.” Haverkamp-Wenker is politiek geïnteresseerd, maar partij-onafhankelijk waardoor zij op een natuurlijke en vanzelfsprekende wijze boven de partijen staat. “Uit de enquête bleek dat onze inwoners dit, net als wij, ook belangrijk vinden bij een burgemeester”, vult Leon Oosterik (Dorpen Centraal) aan.

Procedure

Mervyn Stegers maakte bij zijn herbenoeming in oktober 2013 duidelijk zijn termijn niet volledig uit te zullen zitten en op 65-jarige leeftijd te stoppen. De procedure voor het openstellen van de vacature ging zonder hobbels. Inwoners konden via een enquete aangeven waaraan de profielschets moest voldoen en van 15 juni tot 6 juli konden kandidaten zich aanmelden. Uit de fracties in de gemeenteraad werd een zogenaamde vertrouwenscommissie met de 4 fractievoorzitters vastgesteld, om de meest geschikte kandidaat naar voren te kunnen schuiven. Wethouder de Witte heeft hen hierbij geadviseerd. Tonny Busscher (CDA): “We hebben gezocht naar iemand met persoonlijkheid – die niet autoritair is, maar wel autoriteit heeft. Iemand die op begrijpelijke wijze kan communiceren met alle inwoners. En die een enthousiaste vernieuwer is.”

Op grond van deze aanbeveling door de Tubbergse raad bereidt de minister van Binnenlandse Zaken het benoemingsbesluit voor. Met de voordracht van Wilmien Haverkamp-Wenker rondt de gemeenteraad van Tubbergen de zoektocht naar een betrokken burgemeester succesvol af. De nieuwe ‘burgermoeder’ zal naar verwachting in januari 2017 geïnstalleerd worden. De datum van deze installatievergadering zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Afscheid van Stegers

Officieel neemt burgemeester Stegers op 1 januari 2017 eervol ontslag, maar op 19 december zal er een receptie zijn waar eenieder op gepaste wijze afscheid van hem kan nemen.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen