Nieuwe burgemeester moet vooral betrokkenheid bij inwoners tonen

Mervyn Stegers
Mervyn Stegers
Foto: Gemeente Tubbergen

De kiezer heeft gesproken. In een informele vorm dan, want de bevolking gaat eigenlijk niet over de benoeming van de nieuwe burgemeester van Tubbergen. Dat is voorbehouden aan – uiteindelijk – de Kroon.

Op 1 januari 2017 zal burgemeester Mervyn Stegers met pensioen gaan en wordt er een nieuwe burgemeester benoemd. Via een enquête konden de inwoners van de gemeente Tubbergen meedenken over het profiel van een nieuwe burgemeester en van die gelegenheid werd gretig gebruik gemaakt. Volgens de inwoners moet de nieuwe burgemeester vooral betrokken zijn bij de inwoners. Deze karaktereigenschap prijkt dan ook pontificaal bovenaan het lijstje eisen in de advertentie. De gemeenteraad wil bij deze de inwoners die de enquête hebben ingevuld hartelijk bedanken.

Alle informatie die uit de enquête is voortgekomen, is door de voorbereidingscommissie gebruikt bij het opstellen van een profielschets. Deze voorbereidingscommissie bestaat uit de 4 fractievoorzitters van de politieke partijen: Tonny Busscher (CDA), Ursula Bekhuis (Gemeentebelangen/VVD), Leon Oosterik (Dorpen Centraal) en Henk Wessels (PvdA). Wethouder Roy de Witte is als adviseur van de commissie betrokken bij de procedure.

Profielschets

Tijdens de openbare raadsvergadering van 13 juni zal de gemeenteraad de profielschets definitief vaststellen. Belangstellenden worden bij deze hiervoor van harte uitgenodigd. Hierbij is ook de Commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld aanwezig. Zij neemt de profielschets in ontvangst. Tevens wordt de vertrouwenscommissie door de gemeenteraad officieel ingesteld, met de daarbij horende verordening waarin de werkwijze van de commissie wordt vastgelegd.

Vacature

Rond 15 juni zal de Commissaris van de Koning de vacature open stellen. Iedereen kan hierop solliciteren door een brief te schrijven naar de Commissaris van de Koning en 3 weken later wordt deze vacature gesloten. De Commissaris van de Koning selecteert  vervolgens de benoembare kandidaten zal de Vertrouwenscommissie hierover informeren. Het is daarna aan de vertrouwenscommissie om te beslissen welke kandidaten de selectieprocedure in gaan. De vertrouwenscommissie voert ook de sollicitatiegesprekken met de kandidaten. Op basis hiervan wordt een concept-aanbeveling aan de raad geformuleerd.

De aanbeveling wordt naar verwachting eind oktober voorgelegd aan de gemeenteraad en vastgesteld in een besloten raadsvergadering. Aansluitend wordt in een openbare raadsvergadering bekend gemaakt welke kandidaat wordt aanbevolen voor benoeming. Dan is het proces bijna afgerond. De aanbeveling wordt namelijk toegestuurd aan de Minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Het ministerie heeft vervolgens nog ongeveer 6 weken nodig om de benoeming af te ronden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen