Groothuis plaatst zonnepanelen op energieleverende woningen Tubbergen

Foto:

De bouw van de 2 bijzondere woningen aan de Boerhave in Tubbergen, door Groothuis Wonen uit Harbrinkhoek, verloopt voorspoedig. Afgelopen dinsdag is gestart met het plaatsen van 52 PV-panelen op het dak. De woningen, die in opdracht van Woningstichting Tubbergen worden gebouwd, zijn dankzij deze zonnepanelen en goede isolatie zeer energiezuinig. De panelen leveren naar verwachting voldoende elektriciteit op om in de volledige energiebehoefte van de bewoners te voorzien.Naast de PV-panelen worden per woning ook 2 zonneboilerpanelen geplaatst die voor het warme water in de woning zorgen.

In opdracht van Woningstichting Tubbergen bouwt Groothuis Wonen, onderdeel van TBI onderneming Koopmans Bouwgroep, de twee woningen in circa drie en halve maand. Energieleverende woningen zijn woningen die mede door goede isolatie, een uitgekiend ontwerp en zonnepanelen, warmwater via een zonnecollector, HR-cv-ketel en gebalanceerde ventilatie, zeer energiezuinig zijn.

Door de energiezuinige maatregelen in en aan de woningen, verwachten Woningstichting Tubbergen en Groothuis Wonen dat de woningen bij een gemiddeld energieverbruik woonhuis- en bewonersgebonden meer energie opleveren dan zij gebruiken. De PV-panelen op het dak van de woningen zorgen ervoor dat de gevraagde elektriciteitsbehoefte voor onder andere verwarmen, ventileren en huishoudelijke apparatuur wordt gecompenseerd.

Negatieve EPC en zongeoriënteerd ontwerp
De PV-panelen op het dak van de woningen leveren zoveel elektriciteit, dat de woningen over een heel jaar gerekend energieleverend zijn. Daar waar de landelijke norm voor een nieuwbouwwoning momenteel een energieprestatiecoëfficient (EPC) eist van maximaal 0,6; komt de EPC van deze woningen uit op -0,32. Een negatief getal dus! Uitgangspunt hierbij is ‘hoe kleiner dit getal, hoe energiezuiniger de woning’.

Dashboard in je huis
Een zogenaamd dashboard is een voorbeeld van vernuftige techniek. De woningen krijgen een dashboard in de woonkamer waardoor de bewoners straks continu inzicht hebben in hun energieverbruik. Het dashboard doet dit aan de hand van kilowatts, maar ook in euro’s, dit om de bewustwording van energiebesparing nog beter tussen de oren te krijgen. Bewoners kunnen zichzelf besparingsdoelstellingen opleggen die het dashboard continu monitort. Ze kunnen zien of ze boven of onder hun besparingsdoelstellingen zitten en hun gedrag daarop aanpassen.

Twents initiatief voor minimaal 50 energieneutrale woningen
Woningstichting Tubbergen is lid van de vereniging WoON. Deze vereniging heeft als doel om door middel van samenwerking projecten op te zetten voor kennisdeling van de aangesloten Twentse corporaties. Vanuit dit oogpunt is door vereniging WoON onder andere de bouw van 50 energieneutrale woningen opgezet. Woningstichting Tubbergen heeft ingeschreven voor vier van dit soort woningen, waarvan er inmiddels twee (energieneutraal) zijn gerealiseerd. Omdat het ingediende plan van Groothuis Wonen vrij eenvoudig was om te zetten van energieneutraal naar energieleverend is hiervoor gekozen omdat de Provincie Overijssel dit soort initiatieven extra ondersteunt met een stimuleringssubsidie om te komen tot dergelijke ‘voorbeeldwoningen’ in Tubbergen.

Als kleine woningbouwcorporatie is Woningstichting Tubbergen trots dat een dergelijke ontwikkeling in Tubbergen kan gaan plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de woningen op zaterdag 3 mei aanstaande zullen worden opengesteld aan het publiek die hierin geïnteresseerd zijn.

Dit unieke woningbouwproject is mede tot stand gekomen met een financiële ondersteuning vanuit de provincie Overijssel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen