Gehandicaptenplatform op de bres voor betere toegankelijkheid tentfeesten

Foto:

In de afgelopen tijd zijn weer verschillende tentfeesten georganiseerd, die meest komend zomer worden gehouden. Het valt het Gehandicaptenplatform op dat de toegankelijkheid bij de diverse tentfeesten zeer verschillend zijn. Bij de ene kan een rolstoel gebruiker gemakkelijk naar binnen, maar bij een ander tentfeest is dit bijna een onmogelijke zaak. “Daarom willen we het nog eens de aandacht vestigen op toegankelijkheid van evenementen bij de verschillende organisaties, met het oog op mensen met een beperking of ouderen die slecht ter been zijn. Zeker voor hen zijn goed toegankelijke evenementen een feestelijke verrijking. Ook makkelijk bereikbare invalidentoiletten zijn in dit gegeven een belangrijk aandachtspunt”, zeggen Theo Mensink en Leo Stamsnieder, woordvoerders van het platform.”Bij het organiseren van evenementen in tenten wordt steeds beter rekening gehouden met mensen met een beperking. Toch is het van belang dat iedereen alert blijft en oog blijft houden voor veiligheid en voorzieningen t.b.v. mensen die zich niet zo maar tussen het feestgedruis begeven. Voor rolstoelers of mensen met een rollator zijn aanpassingen nodig, zoals een helling om de verhoging te overbruggen. Overigens is dit ook gemakkelijk voor ouders met kinderwagens en buggy’s. En zo is het ook met toiletten. Bij elk tentfeest hoort een invalidentoilet. Soms is er een nabijgelegen locatie(horecabedrijf) in de buurt waar rolstoelers naar het toilet kunnen. Maar als dat er niet is, dan lopen juist de mensen die al meer moeite moeten doen om ergens te komen tegen een groot probleem aan.”

Ook bedradingen in tenten kunnen moeilijkheden veroorzaken en de veiligheid in gevaar brengen. “Niet alleen voor de rolstoelers of mensen die slecht ter been zijn, iedereen kan er over struikelen. Wat dat betreft zijn goten een oplossing.” Voor activiteiten op een terrein is het aanbrengen van rijplaten altijd ideaal en dus zeker voor rolstoelers, ook als de ondergrond niet drassig is. De beide woordvoerders van het Gehandicaptenplatform wijzen erop dat elke oneffenheid lastig is en met een beetje goede wil opgelost kan worden. En aan die goede wil twijfelen beiden overigens niet.

Het platform
Het Gehandicaptenplatform in de gemeente Tubbergen heeft de intentie om in samenspraak met de burgers doelen te bereiken die ten goede komen aan minder mobiele mensen. Zij zijn een klankbord voor mensen met een beperking en willen zorgen dat juist deze mensen niet extra belemmerd worden om te kunnen deelnemen aan de maatschappij. “Soms weerhoudt het deze mensen om erheen te gaan. Een kwalijke zaak. Idealiter nog zou de gemeente, bij het afgeven van de evenementenvergunning, duidelijker moeten aangeven dat de feesttent toegankelijk moet zijn voor rolstoelers of mensen die slecht ter been zijn en dat daarnaast invalidentoiletten belangrijk zijn.”

Het gehandicaptenplatform is een gemeentelijke organisatie die opkomt voor mensen met een beperking in de gemeente Tubbergen. Het platform zet zich op alle mogelijke manieren in voor de doelgroep, zodat deze mensen in hun beperking niet extra beperkt worden door maatschappelijke invloeden. In samenwerking met de gemeente, dorpsraden, verenigingen en andere instanties zet het platform projecten op om verbeteringen te realiseren. Tevens dient het platform als klankbord, voor iedereen die problemen/obstakels signaleert of tips heeft die betrekking hebben op de doelgroep. Dit kan gemeld worden bij de dorpsraden, gemeente en het gehandicaptenplatform via mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen