Eerste kievitsei van Twente in Tubbergen gevonden

Foto: Gerard Grootelaar

Gerard Grootelaar uit Tubbergen heeft gisterochtend rond 08.30 uur een kievitsei gevonden, waarschijnlijk het eerste in Twente van dit jaar. Hij vond deze naar eigen zeggen aan de Almeloseweg te Tubbergen.

Grootelaar is lid van stichting Vogelwerkgroep Geesteren. “Onze stichting bestaat al weer meer dan 20 jaren, met meer dan 30 enthousiaste natuurvrienden. Binnen deze vereniging houd ik mij veel bezig met de kerkuilen en het behoud hiervan. We hebben afgelopen jaar veel kerkuilen geringd.

Het eerste kievitsei van Nederland in 2015 werd al op 8 maart jongstleden gevonden in het Zuid-Hollandse Schelluinen. Afgelopen donderdag spotte iemand in Kamperveen de eerste in Overijssel.

Markering

Het verse nestje van de kievits wordt door Grootelaar duidelijk aangegeven om te voorkomen dat ze omgeploegd worden of op een andere manier hun rust verstoord krijgen. “Meer hobbymatig ga ik elk jaar kievietsnesten zoeken. Ben ik overdag een drukke man die niet stil kan zitten, op de akkers kan ik uren rustig zoeken en genieten van deze prachtige vogels. Met het markeren van deze nesten hoop ik voor het behoud van de eieren”, legt hij uit.

Aantal weidevogels erg afgenomen

De laatste jaren is de stand van weidevogels erg afgenomen, zo weet Grootelaar. “De oorzaken zijn wel bekend, denk aan de noodzakelijke veranderde landbouw, het waterbeheer en natuurlijk het weer. Als we een warm voorjaar hebben ze voldoende voedsel, bij koud en nat weer zullen veel jonge vogels het niet halen. Ook andere dieren kunnen deze jonge vogels pakken, denk aan kraaien, roofvogels en vossen.”IMG_1994 (1)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen