Met slimme technologie voorbereid op de dag van morgen…

Peter Swager, Daan Assen, Richard van Hooijdonk en Edwin Slot (vlnr.)
Peter Swager, Daan Assen, Richard van Hooijdonk en Edwin Slot (vlnr.)
Foto: Redactie

Slimme ondernemers kunnen vroegtijdig rekening houden met grote veranderingen, ofwel disrupties die het bestaande verdienmodel van hun bedrijf danig onder druk kunnen zetten. De broodnuchtere mannen en vrouwen die als accountant en adviseur bij De Jong & Laan werken en zo’n 120 van hun genodigden die afgelopen donderdag in het fris gerenoveerde stadion van Heracles aanwezig waren, kregen daar enkele zeer uiteenlopende visies voor de kiezen tijdens een symposium over de dag van morgen.

Toekomstbestendig ondernemen was er het onderwerp, met 3 inspirerende sprekers.

Technologische vooruitgang

Van minder dagen in de week werken doordat robots en andere intelligente machines je werk volledig overnemen, tot het uitprinten van complete organen en ander bioweefsel. Over enkele (tientallen) jaren ziet de wereld er in elk geval totaal anders uit dan nu. Dokters, bankiers en vele anderen worden overbodig, omdat hun werk ingehaald wordt door technologische vernieuwingen. De liefde bedrijven doe je met een robot, die ook je huis schoonmaakt. Zo klonken de voorspellingen. “Alles wat we hebben of zullen gaan hebben, wordt met elkaar verbonden. Alles krijgt ook een elektronische laag. Dingen gaan niet meer kapot, een koffiezetapparaat zal een week voordat ‘ie kapotgaat worden vervangen door een nieuwe. Dit doordat het voordien een signaal heeft doen uitgaan met de boodschap dat er iets niet helemaal goed gaat. Waarom staan er lampen aan als er geen mensen in de buurt zijn? Er gaan zo miljarden verloren, jaarlijks. Verspilling tot en met… We kunnen veel slimmer omgaan met dat soort zaken als we ’the internet of things’ beter begrijpen. Een koelkast die alles opschrijft als iets opraakt, voordat het helemaal op is. Die kan weer een zelfrijdende Tesla aansturen om bij Albert Heijn de boodschappen op te halen, die vooraf besteld zijn. Enzovoorts.” Dat zijn zo maar een paar van de voorspellingen uit de koker van Richard van Hooijdonk. Deze kruizing tussen de Franse sciencefiction-pionier Jules Verne en positiviteitsgoeroe Emile Ratelband is – naar eigen zeggen – totaal geflipt als het gaat om bijvoorbeeld biotech. In zijn hand zit al een RFID-chip, komend voorjaar krijgt ‘ie een GPS-tracker net boven zijn schouderblad geïmplanteerd en ook zal hij een ‘pil’ gaan doorslikken met daarin sensoren die ongeveer 160 waarden van zijn lichaam meten.

‘Niks nieuws aan de horizon’

De toekomst voorspellen is iets dat iedereen probeert, zeker ongemerkt en soms ook zeer bewust. Vaak tegen Oud & Nieuw wordt er weer gegokt wat er in het komende jaar gaat gebeuren. Maar hoe verder je vooruit kijkt, hoe onzekerder en onduidelijker het wordt. Iets zeggen over het expertisegebied van een ander is echter wel voor weinigen weggelegd. Toekomstige ontwikkelingen voorzichtigjes aanstippen kunnen dus wel meer mensen. Peter Swager van houthandel Foreco lijkt het daarom niet zo op te hebben met de ‘frontrunners’. Innoveren is niks nieuws, zo betoogde hij daarom. “Ontwrichting – zoals dat door sommigen wordt geschetst – is totaal niet nieuw, maar van al veel eerder. Iedereen maakt het weleens mee. In 1989, toen West- en Oost-Duitsland weer samen gingen, kwam voor ons de eerste ommezwaai: Die Wende. In Duitsland waren de mensen terecht heel blij, maar wij wisten niet zo goed wat we er mee aanmoesten. Want bedenk wel, heel Oost-Europa ging open waardoor hout haast voor niets beschikbaar kwam. Energie en mensenkracht idem. De wereld ging hierdoor toen voor ons aardig op z’n kop. Dit betekent dat je op reis moet, en dat deed ik, om te kijken waar het op aangaat in je branche. Niets meer, niets minder. Dat is op zich al innoveren en hier hoef je niet veel voor te doen.”

Leren van start-ups

Iedere ondernemer worstelt weleens met de vraag of hij/zij het wel bij ’t juiste eind heeft. Waar verdien je over een paar jaar geld mee? Is een product over 3 jaar nog wel interessant of zijn de wensen van de klanten dan heel anders? Een ondernemer denkt constant vooruit, maar zeker voor grote organisaties is het lastig om veranderingen bij te houden. Zelfbenoemde ‘innovatie-dinosaurus’ Daan Assen van StarterSquad nam zijn gehoor aan de hand mee door uit te leggen hoe het komt dat start-ups makkelijk kunnen innoveren. “Mijn ervaring sinds 2000 is dat ontwikkelingen steeds sneller gaan. Ik kom toevallig uit Oldenzaal, waar in winkelcentrum de Vijfhoek zeker een complete hoek leegstaat. Mede door de opkomst van internet, dat staat als een paal boven water. Zo zie je maar hoe snel het kan gaan. Technologie gaat daarnaast heel veel invloed krijgen op traditionele branches als banken, die bijvoorbeeld experimenteren met block chains en Bitcoins”, aldus Assen. “Maar dat gaat allemaal erg lastig en duurt nogal lang. Start-ups zijn juist heel goed in innoveren en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Hoe? De start-ups, nieuwe bedrijfjes dus, hebben weinig resources en moeten dus slim – ‘lean’ zijn – om te opereren. Op een lerende manier blijven die zich ontwikkelen. Dat is de essentie, denk ik.”de Jong & Laan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen