Merrie met doodgeboren veulen ontfermt zich over weesje

Waar wat goede contacten wel niet toe kunnen leiden… In het ene geval ging een paard dood aan koliek, na een gezond veulen ter wereld te hebben gebracht, en in het andere werd het veulentje doodgeboren. Beide hebben elkaar nu gevonden, aan de Vinckenweg in Geesteren.

Loes Busscher is er maar wat blij mee dat ook ‘de baby’ nu geholpen is. “Die was in principe ter dode opgeschreven. De eigenaren hielden daar ook al sterk rekening mee. Toen de moeder doodging, was het ook voor haar een kwestie van tijd alvorens het afgelopen zou zijn”, omschrijft ze de precaire situatie. “Corné van der Bijl van Dierenartspraktijk Geesteren heeft ons verhaal aan dat van Stal Denink in Mander geknoopt. Zij zochten juist een adoptiemerrie voor hun net geboren veulentje, een Fries. Die zijn natuurlijk ook erg blij, want zij hadden anders 2 dode paarden gehad. Nu blijft het bij eentje. Ook erg genoeg, maar toch. Ons paard, een KWPN-er, die gaf nog melk voor – eventueel – een veulen dat geen moeder meer had. Zodoende kwamen ze bij elkaar.”

Een klein half jaar blijven de adoptiemoeder en haar nieuwe dochter in elk geval bij elkaar, want zolang geeft eerstgenoemde melk af. “Al heeft ze wel een spuitje gekregen om de stuwing wat te stimuleren toen het veulen erbij kwam. En ook die heeft een vitamine- en gezondheidsshot gehad van de dierenarts. Ook kregen we wat tips om de acceptatie wat makkelijker te maken voor beide. Zo hebben we de placenta gebruikt om de geur van het overleden veulentje over te brengen op dit nieuwe veulen. Heel goed advies, want nu beschermt ze deze als zijnde haar eigen vlees en bloed.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen