Baasjes van vuurwerkangstige honden een stuk wijzer na ’tips and tricks’ dierenarts

Dorien Otter, dierenartsassistente bij DAP Geesteren
Dorien Otter, dierenartsassistente bij DAP Geesteren
Foto: Redactie

Met de best mogelijke adviezen op zak gingen de hondenbezitters die vanavond het ‘angstlesje’ van Dierenartspraktijk Geesteren bijwoonden, naar huis. Maar niet zonder een afspraak te hebben gemaakt voor een compleet advies op maat.

Zo ook Renate Timmers uit Almelo. Diens hond, de Mechelse herder Miwa van 10 maanden oud, heeft nog geen Oud & Nieuw meegemaakt. Toch kwam haar baasje naar de speciale bijeenkomst om te horen wat er mogelijk is in de aanloop er naartoe of zelfs in het geval als (grote) angst wel degelijk opsteekt.

Bange honden

Wat is angst? Hoe ontstaat het? En, misschien nog wel het belangrijkste voor alle aanwezigen, wat valt eraan te doen of is het zelfs helemaal te voorkomen? Dorien Otter, assistente bij DAP Geesteren, maakte direct duidelijk dat een hond vaak al in z’n vroege jeugd ergens bang van geworden is. “Honden horen geluiden 3 keer beter dan mensen. Daarom is het zo belangrijk om in de socialisatieperiode, waarin de pup voor het eerst in aanraking komt met o.a. vreemden en nieuwe impulsen, een jonge hond daar zoveel mogelijk op een normale manier aan te laten wennen. Dan gaat het om de eerste 7, 8 of 9 weken in het leven van het beestje. Angst dat in deze periode is opgedaan is ook het lastigste af te leren”, omschreef Dorien. “Eigenlijk is het advies ‘hoe meer, hoe beter’. Dus veel in contact brengen met nieuwe dingen. En daarbij positief belonen is uiteraard heel belangrijk. De volgende fase is als ze bij hun uiteindelijke omgeving komen, vaak een gezin. Dan is er veelal sprake van angst door een onaangename ervaring. Dit is relatief makkelijk te behandelen.”

Wennen

Zelf een hond trainen is wat de dierenartsassistente betreft ook altijd een goed idee. Dorien: “Angst voorkomen is natuurlijk het beste, maar er zijn daarnaast verschillende methodes om de pup of oudere hond te laten wennen aan plotse geluiden. Wat je eveneens zou kunnen overwegen is het aanzetten van muziek of het sluiten van de gordijnen. Het lijkt te simpel voor woorden, maar sommige mensen vergeten dit gewoon. Duidelijk is wel dat sommige middelen niet werken. Sterker nog, angst voor vuurwerk en luide knallen kan juist toenemen bij spierverslappers en andere ‘dufheidsmiddelen’.”

Tim Waelbers van medicijnenfabrikant Ceva Sante Animale gaf vervolgens een presentatie over feromonen, ofwel minieme stofjes die binnen een diersoort zorgen voor ‘communicatie’, en de rol die deze spelen bij angstgevoelens. Hij gaf hierbij aan dat sommige medicijnen (Adaptil en Feliway) wel werken, maar dat dit altijd afhankelijk is van het huisdier en de mate van angst die deze ervaart. “Het kan ook niet werken, want als de angst te groot is werkt het gewoon niet goed”, aldus dierenarts Waelbers. Zo was mijn hond altijd bang voor ballonnen. Als ‘ie er buiten eentje zag, werd hij enorm panisch. Ik zeg daarom eerlijk dat het niet hielp, een medicijn. Er is dus geen sprake van een wondermiddel dat we aanbieden en mensen moeten ook wel realistische verwachtingen hebben. Als het middel al voor 50% werkt, dat de angst voor de helft is afgenomen, dan is dat al heel wat. Ik zeg weleens ‘iemand die bang is voor hoogtes zal vermoedelijk geen ruitenwasser worden’. Dat ligt immers niet erg voor de hand.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen