Gebroeders Huzink treden in de voetsporen van hun vader en ooms

Roy, Maik en Kay Huzink (vlnr)
Roy, Maik en Kay Huzink (vlnr)
Foto: Redactie

Maik, Roy en Kay Huzink beginnen hun eigen onderneming, een vuurwerkhandel om precies te zijn. Hiermee volgen ze hun voorbeelden op, vader Richard en zijn broers Ewald en Gert. Die deden tot een aantal jaar geleden op een iets grotere schaal hetzelfde.

In de keuken ‘waakt’ het borstbeeld van Richard nog iedere dag over het gezin Huzink. Ina Huzink-Godeke is maar wat trots op haar jongens, daar in Geesteren. “Hij is nu alweer 3,5 jaar geleden komen te overlijden. Dan ben je als moeder toch heel blij dat ze nu als het ware in zijn voetsporen treden, en dat van hun ooms natuurlijk.”

Het ondernemen is hen van jongs af aan met de paplepel ingegoten, dus op eigen benen staan en zelf een bedrijf leiden is wat ze het liefste doen. Vroeger, toen ze nog klein waren, liepen de gebroeders nog met grote ogen door de opslag waar het vuurwerk lag. Nu, zo’n 10 jaar later, starten ze hun eigen zaak in knallers en siervuurwerk. Eerst in Almelo, maar – wie weet – later ook elders. “Het is dezelfde winkel als waar mijn vader en zijn broers ooit begonnen. Er zit een bunker in, met een sprinklerinstallatie en het voldoet al aan alle eisen. Daarom op die locatie, want anders is het niet te doen. Gewoon onbetaalbaar ook”, aldus de 23-jarige Maik. Zijn broertje Kay (19) vult hem direct aan: “Ik weet niet anders of we gingen eigenlijk altijd met pa mee. Op de vrachtwagen, naar klanten toe en proberen wat te verdienen. Eigenlijk hebben we zo al wel veel van de wereld kunnen zien.”

Vuurwerkknaller

Toen de 3 – inmiddels volwassen – ‘jongens van Richard’ werd aangeboden om in te stappen, aarzelden ze geen enkel moment. “We komen uit een echte ondernemersfamilie en zijn ook nog eens heel gek op vuurwerk”, legt Roy (21) uit. “De winkel stond eigenlijk het hele jaar leeg en is helemaal toegerust op de vuurwerkverkoop. Het is die combinatie van factoren dat ons tot het nemen van deze stap heeft gebracht.”

De vuurwerkshop heeft precies dezelfde naam als destijds: Vuurwerkknaller. Maik: “Veel mensen kennen het nog, de leveranciers in elk geval en dat scheelt natuurlijk enorm bij deze herstart. Want zo mag je het wel noemen. Het heeft een paar jaar stilgelegen, met name doordat mijn vader en oom Gert mee gingen doen aan de Dakar Rally. Die is altijd begin januari en dat past qua agenda natuurlijk niet bij een vuurwerkwinkel, iets wat alleen vlak voor de jaarwisseling geopend mag zijn. Wij starten eerst alleen op de oude locatie in Almelo, ook om eens te kijken hoe het loopt. Dat weten we namelijk nog niet. Ervaring hiermee is er bij ons niet. Gelukkig kunnen we Ewald en Gert altijd om advies vragen, maar verder doen we het allemaal zelf.”

Wie denkt dat de ondernemersgeest er bij de broers Huzink alleen van vaderskant in zit, vergist zich. “Vergeet niet: als andere mensen zich op tweede kerstdag volproppen of bij familie op bezoek gaan, zitten wij alle voorbestellingen in te pakken. En de winkel te vullen of ander werk te doen, zodat alles rond Oud & Nieuw goed voor elkaar is. Het gaat echt niet vanzelf, helemaal niks komt je zomaar aanwaaien”, benadrukt Ina. “Dat hebben we de jongens al vroeg in de oren geknoopt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen