‘Alleen bij aangifte in actie tegen racisme’

Foto: Redactie

De politie doet geen verder onderzoek naar een Facebook-pagina waar opruiende en discriminerende reacties onder een gedeeld nieuwsbericht stonden. Alleen bij een officiƫle aangifte krijgt het wellicht alsnog een vervolg. Dat laat een woordvoerder weten.

“Op internet worden dagelijks veel artikelen en reacties geplaatst. Bij een klein deel gaat het om teksten die mogelijk racistisch of discrimerend zijn. Het is ondoenlijk voor de politie om 24 uur per dag deze stroom aan berichten te controleren”, legt de politiewoordvoerder uit.

De politie komt in actie als er een melding binnenkomt of er aangifte wordt gedaan. De spreekpersoon van de politie vervolgt: “We kijken bij zo’n aangifte of melding altijd naar de ernst van de zaak. Daarbij wordt altijd gekeken naar de context, de impact en mogelijke maatschappelijke onrust. We richten er ons samen met het Openbaar Ministerie op, om ernstige vormen van discriminatie aan te pakken, en waar mogelijk zullen we dit ook doen.”

Het is mogelijk om aangifte te doen van discriminatie bij de politie. Voor discriminatie op internet is ook een speciaal meldpunt dat 24/7 bereikbaar is: MiND, meldpunt internet discriminatie (www.mindnederland.nl). Deze stichting zal proberen om discriminerende teksten van het internet verwijderd te krijgen.

Meer informatie over discriminatie is ook te vinden op de website www.politie.nl/themas/discriminatie.html.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen