Racistisch commentaar op nieuwsbericht

Foto: Redactie

Wie in nood verkeert, hoopt op de helpende hand van een ander. Of je daarbij nou in Lutjebroek strandt met je camper of vanwege oorlog huis en haard ontvlucht bent, maakt dan op zich niet veel uit. Het vriendelijke gebaar van een onbekende is wat telt.

Maar onbekend maakt tevens onbemind. Een nieuwsbericht met de titel ‘Centra tjokvol: Neem een asielzoeker in huis‘ werd door een man uit Mander op Facebook gezet, waarna hij en anderen daarop reageerden. Daarbij zijn opmerkingen als ‘Ik begin er niet aan’ en ‘Hoef je ook geen oppas te regelen’ nog de minste. De tendens is dan ook totaal anders: ‘De tyfus voor ze’, ‘Ik heb geen ruimte voor die bladapen’, ‘Op de bodem van de oceaan is nog meer plaats’, ‘Vol = Vol’.

Selfie van Leroy Fer

Met het recente racisme tegen een aantal niet-blanke spelers van het Nederlands elftal in het achterhoofd, waarbij via Instagram de meest uiteenlopende verwensingen naar hun hoofd werden geslingerd, is het voorgaande op z’n minst opmerkelijk te noemen. De daders kregen overigens afgelopen week elk een boete van €360 gepresenteerd. Het is nog onbekend of de politie en het OM ook in deze nieuwe zaak actie zullen ondernemen.

Laag IQ

Uit onderzoek blijkt overigens dat personen met een laag IQ vaker vooroordelen over anderen hebben. Ook leidt een lager scholingsniveau tot het hebben van meer vooroordelen jegens andere bevolkingsgroepen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen