Politie vindt geen greintje bewijs voor mishandeling Chris James

Foto: Redactie

Het politieonderzoek naar een mogelijke mishandeling tijdens de afgelopen kermis in Geesteren heeft totaal geen ondersteunend bewijs opgeleverd voor de jongen wiens gebit ernstig beschadigd raakte.

Volgens de politie is er inderdaad een vervelend incident geweest in de vrijdagnacht van het kermisweekend, wat blijkens verschillende getuigen pas ontstond op het moment dat de 17-jarige Chris James betrapt werd op het pikken van drank bij een cafĂ©. Er zijn vervolgens een aantal racistische opmerkingen gemaakt, aldus politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. “Er is behoorlijk op elkaar gescholden en dat valt natuurlijk niet goed te praten. Ook is er over en weer wat geduwd, maar daarbij raakte verder niemand gewond. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de verklaringen van een aantal getuigen die op de desbetreffende avond niets hadden gedronken.”

Bij het letsel dat hij op Facebook liet zien, waren echter geen anderen betrokken. James heeft volgens de uitkomsten van het onderzoek pas later de verwondingen opgelopen, toen hij zo’n 160 m verderop van zijn fiets viel. Westerhoff: “Meerdere getuigen hebben verklaard dat Chris James op dat moment flink onder invloed van drank was. Kennelijk is hij daardoor van de fiets gevallen en met zijn mond op de grond gekomen. Niet voor niets kan hij zich sommige dingen niet meer goed herinneren en was hij pas rond 07.30 uur ’s ochtends weer thuis in Almelo. Dat zegt al iets over zijn gemoedstoestand, die desbetreffende nacht. Als iemand heel dronken is, verdwijnt het reactievermogen en kan die zichzelf niet meer opvangen bij een val.”

Het plotse ‘opduiken’ van 2 personen die vertellen dat een zekere oud-collega hen toevertrouwde zelf verantwoordelijk te zijn voor de mishandeling, zegt de woordvoerder niet zoveel. “Als politiefunctionaris zijnde wil je graag feiten van fictie scheiden. Ik wil nog eens benadrukken dat er echt een uitgebreid onderzoek is verricht in dit dossier. Een mogelijk racistische mishandeling heeft een enorme impact, zeker op een kleine gemeenschap als Geesteren, en bovendien onze eigen grote aandacht”, licht Westerhoff toe. “Direct na de getuigenoproep hebben zich mensen gemeld met namen van mogelijk betrokken anderen. Het gaat dus niet om een enkel persoon die in beeld was. Ook uit sporenonderzoek is gebleken dat het verhaal anders in elkaar steekt dan Chris James ons wil doen geloven. Ik begrijp dat het vervelend is, voor hem en zijn familie, om later te horen dat iets niet zo gegaan is als je zelf denkt. Maar de feiten liegen er gewoon niet om. Die stroken simpelweg niet met wat Chris James ons verteld heeft en onze conclusies zijn dan ook compleet anders dan z’n eigen verwachting bij dit onderzoek. Dat is natuurlijk niet zo fijn, dus ik snap de commotie bij hen natuurlijk wel. Toch is het zeer waarschijnlijk zo gegaan als wij eerder al eens schetsten. We komen niet zomaar naar buiten met zoiets. Dan moet het echt iets bijzonders zijn en dat is het ook wel.”

Lees meer:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen